nieuws

Veel beoordelingsgesprekken? Zo win je tijd

Personeelsmanagement

Veel beoordelingsgesprekken? Zo win je tijd

Voor veel leidinggevenden is de beoordelingstijd een hectische tijd: ze komen aan bijna niets anders meer toe. Hoe kan HR helpen?

Door de verplatting van veel organisaties is de span of control van veel leidinggevenden toegenomen, stelt trainer/adviseur Jan Jacob de Groot van beoordelingstraining.nl. En dit geeft juist problemen in beoordelingstijd, aldus De Groot in zijn blog op HRbase, de online community voor en door HR-professionals.

Voorbereiding beoordelingsgsprekken

Twintig beoordelingsgesprekken betekent al snel twintig dagdelen werk, rekent De Groot voor. “Ruim een uur voorbereidingstijd (zeker als er informanten worden geraadpleegd), het gesprek zelf (één tot anderhalf uur), verslaglegging (een uurtje) en dan nog tijd voor het organiseren van het gesprek, soms gepruttel achteraf et cetera.”  

Dat er qua voorbereidingstijd flink in de beoordelingen geïnvesteerd wordt, bleek ook al uit het jaarlijkse onderzoek van ISBW Opleiding & Training. 40 procent van de leidinggevenden bereidt zich per gesprek langer dan een uur voor. (Lees ook Slecht voorbereid naar een beoordelingsgesprek)

Zo win je tijd

De Groot geeft een paar tips om meer tijd te winnen en om de zware beoordelingstijd te ‘overleven’.

  • Laat medewerkers zelf vooraf doelstellingen en afspraken opstellen.
  • Stel in dat medewerkers een voortgangsdossier bijhouden: welke afspraken hebben ze gedurende het beoordelingsjaar gerealiseerd?
  • Betrek de medewerker bij de verslaglegging en laat hem een deel doen.
  • Delegeer gesprekken naar degene die de dagelijkse aansturing doet.

Meer weten? Lees het blog ‘Hoe overleef ik 20 beoordelingsgesprekken?’ op HRbase.

Reageer op dit artikel