nieuws

Werknemer bang om werkstress aan te kaarten

Personeelsmanagement

Werknemer bang om werkstress aan te kaarten

Werknemers zijn bang om te melden dat ze kampen met werkstress. Bijna een kwart meent zelfs dat dat leidt tot een lagere beoordeling.

Zo’n 16 procent vreest gezichtsverlies bij het melden van werkdruk en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

Minister Lodewijk Asscher, die vandaag de aftrap geeft voor de Check je Werkstress Week, vindt dat het taboe op werkstress van tafel moet. “Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft.” Hij wijst erop dat werkstress het bedrijfsleven kapitalen kost vanwege het ziekteverzuim. Onderzoeksinstituut TNO becijferde die kosten vorige week op 2,2 miljard euro in 2012. Ruim 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress.

Werkstress wordt als normaal gezien

Volgens het onderzoek van Sociale Zaken zegt 41 procent van de werknemers dat werkstress als normaal wordt gezien in hun bedrijf. Van de leidinggevenden is 32 procent het hier mee eens. 45 procent van de medewerkers meent dat het ter sprake brengen van werkstress de indruk wekt dat men het werk niet aankan. Bij de leidinggevenden meent 15 procent dat de bedrijfscultuur het praten over werkstress in de weg staat.

“Leidinggevenden voelen zich vaak belemmerd om over werkstress te praten, omdat ze denken dat er sprake is van privégerelateerde problemen die ze niet kunnen oplossen, of ze willen zich niet mengen in een privésituatie. Soms hebben leidinggevenden ook het gevoel dat ze de werkstress zelf hebben veroorzaakt”, aldus de onderzoekers.

Check je Werkstress Week

Deze week vinden er bij bedrijven allerlei initiatieven plaats om de aandacht te vestigen op beroepsziekte nummer 1: werkstress. Zo bezoekt minister Asscher bezoek vandaag het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam dat veel aandacht besteedt aan het voorkomen van werkstress bij werknemers. Morgen wisselt Arko van Brakel, directeur van De Baak, van baan met receptioniste Nadine van Dort (23). Ook oud-wielrenster Leontien van Moorsel is ambassadeur van Check je Werkstress.

Ook meer weten over werkdruk? Meld u nog snel aan voor het congres Over werkdruk op donderdag 6 november. 

Reageer op dit artikel