nieuws

‘Maak privéproblemen medewerker bespreekbaar’

Personeelsmanagement

‘Maak privéproblemen medewerker bespreekbaar’

Gaat u wel eens met een medewerker die kampt met privéproblemen om de tafel zitten? Zo voorkomt u langdurig ziekteverzuim.

Volgens risicoadviseur Aon doen werkgevers dit veel te weinig; ze zouden privéproblemen van werknemers veel meer bespreekbaar moeten maken. Het bedrijf nam honderden dossiers van langdurig ziekteverzuim tussen 2011 en 2013 onder de loep.

Oorzaak verzuim

Het probleem is volgens Aon  dat werkgevers die ziekteverzuim willen voorkomen, nog altijd te snel de focus op de medische aspecten van verzuim leggen. “Langdurig ziekteverzuim (vanaf vier weken) heeft echter voor het grootste deel een niet-medische oorzaak. Zaken als privéproblemen zoals een scheiding of conflicten op de werkvloer en gebrek aan motivatie, zijn de oorzaak van 61% van het totale langdurige ziekteverzuim.”

Door diverse wetswijzigingen draaien werkgevers steeds meer op voor de kosten van langdurig ziekteverzuim. “In het voorkomen van ziekteverzuim leggen zij echter vooral de focus op medische preventie, zoals een preventief medisch onderzoek, gezond eten in de kantine of het stimuleren van sporten”, stelt Aon. “Dat is op zichzelf prima om chronische welvaartsziekten te voorkomen, maar het biedt geen oplossing voor uitval als gevolg van privéproblemen.”

Langdurig ziekteverzuim

Uit het onderzoek van Aon blijkt dat langdurig verzuim als gevolg van mantelzorg aan familie in de eerste en tweede lijn bij vrouwen drie keer zo vaak een oorzaak van afwezigheid is (0,9%) als bij mannen (0,3%). “Met name op medewerkers van 40 jaar en ouder kan dit een zware wissel trekken,” zegt Mario Hooglugt, managing director Corporate Wellness bij Aon. “Zij hebben er in sommige gevallen haast een tweede baan bij, doordat zij voor hulpbehoevende familieleden zorgen. Dit geldt met name voor vrouwen. Op lange termijn leidt dat tot uitval.” Aon adviseert werkgevers om daar rekening mee te houden. “Langdurig ziekteverzuim kan in zo’n geval voorkomen worden door ruimte te bieden voor zorg- of calamiteitenverlof.”

Lees ook: Werknemersverzekeringen: hier moet u op letten

Privéproblemen bespreken

“Het lijkt erop dat werkgevers terughoudend zijn in het bespreken van privéproblemen van medewerkers,” zegt Mario Hooglugt. “In de praktijk blijkt echter dat een probleemsituatie thuis grote invloed heeft op langdurig ziekteverzuim. Door op tijd in alle openheid het gesprek daarover aan te gaan en naar oplossingen te zoeken, voorkom je veel problemen.”

Gaan werkgevers het gesprek niet of te laat aan, dan lopen de kosten van het ziekteverzuim al snel op, stelt Aon. “Zo neemt een langdurig verzuimdossier met meerdere klachten, waarbij een echtscheiding de feitelijke reden achter het verzuim is en niet één van de andere aanwezige klachten, gemiddeld 150 tot 200 kalenderdagen in beslag. Per dossier kost dat werkgevers al snel meer dan 30.000 euro. Langdurig verzuim als gevolg van relatieproblemen komt bij mannen en vrouwen overigens even vaak voor, maar vrouwen verzuimen in die gevallen gemiddeld 130 dagen langer.”

Oprechte aandacht

Aon adviseert werkgevers in gesprek te gaan met medewerkers over hun persoonlijke situatie op het werk én daarbuiten. “Oprechte aandacht voor de mens kan een hoop verzuim voorkomen. Dat betekent wel dat de aanpak van verzuim steeds meer maatwerk wordt.”

Als voorbeeld noemt Hooglugt iemand met een kostbare leaseauto die door een echtscheiding de kosten van levensonderhoud fors ziet stijgen. “Een werkgever die dan bereid is om een goedkopere leaseauto ter beschikking te stellen, geeft zo’n medewerker weer lucht en een zorg minder in een toch al zeer stressvolle situatie. Niet alleen wordt daarmee ziekteverzuim voorkomen, het zorgt er ook voor dat de medewerker zich meer verbonden voelt met zijn werkgever.”

Tip! Wilt u het ziekteverzuim binnen uw organisatie terugdringen naar 3% of lager? Bestel dan het boek: Werken, iedereen wordt er beter van.

 

 

Reageer op dit artikel