nieuws

Psychische problemen kosten 20 miljard

Personeelsmanagement

Psychische problemen kosten 20 miljard

Psychische problemen van medewerkers kosten Nederlandse werkgevers jaarlijks 20 miljard euro.

De kosten zitten ‘m vooral in zorg, ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en productieverlies. In totaal komt de 20 miljard euro uit op 3 procent van de Nederlandse economie.
Dat blijkt uit een onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, dat minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

TIP: Lees waar u op moet letten bij het opstellen van een effectief verzuimbeleid op PW De Gids Vakbase.

Nederlanders scoort slecht op ziekmeldingen

Uit het onderzoek blijkt dat ruim twee derde (68 procent) van de Nederlanders met psychische aandoeningen of klachten toch werkt. Van de door de OESO onderzochte landen scoort alleen Zwitserland op dit punt hoger. Nederland scoort slecht op het punt van het aantal ziekmeldingen door mensen met ernstige of matige psychische klachten. Dat ligt een derde tot de helft hoger dan het gemiddelde van alle OESO-landen.
Begin dit jaar bleek uit onderzoek van Arboned dat Nederlandse werknemers zich minder vaak ziek melden, maar wel vaker last hebben van psychische klachten. In de meeste gevallen zouden die veroorzaakt worden door stress.

Lees ook: Zo herkent HR psychosociale werkstress

Kabinet al bezig met OESO-rapport

In een reactie op het onderzoek benadrukt Klijnsma het belang van werk voor mensen met psychische problemen. ,,Het hebben van een baan, de dagelijkse omgang met collega’s, dat draagt er vaak toe bij om je beter te voelen.” Volgens Klijnsma is het kabinet al bezig met de aanbevelingen uit het OESO-rapport. ,,Maar er moet nog veel gebeuren. De Participatiewet vergroot de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking en we geven degenen met psychische problemen speciale aandacht.”
Eén op de vijf mensen op de wereld heeft psychische aandoeningen of problemen, van wie 5 procent ernstig en 15 procent lichte of matige problemen. (ANP)

TIP: Leer hoe u uw medewerkers langdurig vitaal houdt op de inspiratiedag Over Duurzame Inzetbaarheid op dinsdag 9 december.  

 

Reageer op dit artikel