nieuws

‘Dwang werkt niet om gezond te leven’

Personeelsmanagement

‘Dwang werkt niet om gezond te leven’

Medewerkers moeten zelf de overtuiging hebben dat gezond leven beter voor hen is. Een werkgever kan motiveren en ondersteunen bij het veranderen van de leefstijl, maar dwang of verplichting zullen niet werken.

Mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid is daarbij het sleutelwoord. Dit stelt manager Gezondheid & Arbo Gabriël van Eekhout van vervoersbedrijf Connexxion: “Een gezondere levensstijl moet uit medewerkers zelf komen. De rol van de werkgever is om een gezonde werkplek te bieden, maar hij moet ook de medewerkers continu informeren over gezondheidsrisico’s en manieren om gezonder te leven. Maar uiteindelijk is het de eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers of zij dat ook echt doen.”

Dat is natuurlijk niet eenvoudig, zeker niet in een vervoersbedrijf waar chauffeurs veel vrijheid in hun werk ervaren en een zekere autonomie hebben. “Het is moeilijker tegen mensen te zeggen die graag zelfstandig zijn: let meer op je gezondheid, eet minder snacks en stop met roken. Je raakt dan al snel de privésfeer. Gezonder eten en bewegen moeten medewerkers toch vooral thuis doen. Daar zit voor ons een spanningsveld.”

Tip! Lees meer in het artikel  Gezond zijn en blijven door te motiveren op Over Duurzame Inzetbaarheid.

 

Reageer op dit artikel