nieuws

Burn-out: functieherziening populairste maatregel

Personeelsmanagement

Burn-out: functieherziening populairste maatregel

HR-managers zien een herstructurering van functie en taken als beste maatregel tegen een burn-out.

Na alle aandacht voor werkstress vanuit Minister Asscher lijken HR-managers zich in 2015 te wapenen tegen burn-outs op de werkvloer. Een derde van de HR-managers (34 procent) ziet namelijk regelmatig personeel op hun laatste endje in een burn-out terecht komen.

De voornaamste maatregelen die HR-managers in 2015 invoeren of van plan zijn in te voeren, zijn gericht op het herzien van de baaninhoud (68 procent) en de optimalisatie van de werkomgeving (64 procent). Dat blijkt uit onderzoek onder 200 Nederlandse HR-manager in opdracht van arbeidsbemiddelaar Robert Half. Uit Amerikaans onderzoek bleek eerder ook dat een goede band tussen een medewerkers en zijn manager de kans op een burn-out kan verlagen.

De HR-managers uit het onderzoek van Robert Half zien ook heil in maatregelen om de balans tussen werk en privé te bevorderen: die worden in grote mate ingevoerd binnen het bedrijf. Zo ziet 54 procent stimulering van werknemers om vrij te nemen als een goed middel om die balans weer op orde te krijgen. Ook is 54 procent voornemens meer mogelijkheden aan te bieden voor flexibel werken of thuiswerken.

TIP: Leer tot waar de grens van uw hulp mag reiken de cursusdag Inmengen in het privéleven van uw medewerkers op 17 maart. 

Ook beroepen bedrijven zich ook op externe middelen, blijkt uit het onderzoek van Robert Half: 50 procent van de Nederlandse HR-managers doet of zal een beroep doen op extra uitzendkrachten en nog eens 47 procent op extra vast personeel met als doel de werkstress voor bestaande werknemers op te vangen.

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: “Werknemers die te kampen hebben met werkstress kunnen uitgeput en gedemotiveerd geraken en dit kan leiden tot een burn-out. Dit is op de eerste plaats erg vervelend voor de individuele werknemer, maar het effect op de organisatie mag ook niet worden onderschat. Werkstress en burn-out kunnen namelijk ook de bedrijfsproductiviteit aantasten. Bedrijven nemen daarom in toenemende mate maatregelen om deze problematiek tegen te gaan.”

 

 

Reageer op dit artikel