nieuws

Medewerkers minder honkvast

Personeelsmanagement

Medewerkers minder honkvast

Medewerkers kijken meer dan een jaar geleden uit naar een nieuwe baan.

Dit blijkt uit het Best Workplaces onderzoek 2015 van Great Place to Work. Minder respondenten dan een jaar geleden onderschrijven de stelling: ´Ik wil hier nog een lange tijd blijven werken´. Hun aantal is gedaald van 85 naar 83 procent.

Al meer dan 25 jaar onderzoekt Great Place to Work wat goed werkgeverschap precies inhoudt. Aan het onderzoek van dit jaar werkten ruim 29.000 respondenten in Nederland mee, verdeeld over 120 organisaties. Hiervan deden 79 organisaties mee voor de lijst van Best Workplaces, waarvan 42 de lijst ook daadwerkelijk haalden. Welke organisaties op de lijst voorkomen, wordt 24 maart bekendgemaakt.

Sterker teamgevoel

Bij de werkgevers die op de lijst staan als Best Workplaces van Nederland 2015 werken medewerkers met een sterker teamgevoel dan bij organisaties die de lijst niet haalden. Ondanks deze toenemende verbondenheid van medewerkers onderling komt de relatie tussen management en medewerker op cruciale momenten juist steeds meer onder druk te staan. De mate van vertrouwen onder medewerkers is gestegen van 72 naar 73 procent.

Respondenten vinden minder dan vorig jaar dat promoties gaan naar diegenen die het verdienen. Hier is een daling van -3 te zien ten opzichte van 2014. Medewerkers voelen dat voortrekgedrag nog steeds aanwezig is: een derde zegt dat managers voortrekken. De positieve perceptie op het eerlijk delen in de winst is met 2 punten gedaald naar 58 procent.

Medewerkers betrekken

Het grootste verschil tussen de top-5 van Best Workplaces en de totale lijst is zichtbaar bij de stelling ´Het management betrekt werknemers bij het nemen van beslissingen die betrekking hebben op hun werk en werkomgeving´. Met een stijging van 7 punten ten opzichte 2014 scoort de top-5 hierop nu 90 procent. De Best Workplaces scoren hierop gezamenlijk 67 procent. Het contrast met organisaties die de lijst van Best Workplaces niet hebben gehaald is nog groter: zij scoren hierop slechts 47 procent.

Lees ook: 6 tips: zo wordt u een ‘beste’ werkgever

Reageer op dit artikel