nieuws

3 lastige HR-uitdagingen volgens Lynda Gratton

Personeelsmanagement

3 lastige HR-uitdagingen volgens Lynda Gratton

Technologische ontwikkelingen trekken een zware wissel op talent management, zegt Lynda Gratton. Dat brengt uitdagingen met zich mee.

Technologische ontwikkelingen hebben een zware druk gelegd op talent management. Op alle gebieden heeft het talent management de afgelopen jaren veranderd. Niet alleen worden bepaalde rollen binnen de organisatie overbodig door het automatiseren van talent management, ook breekt technologie loopbaanpaden op en verandert het de manier van werven, stelt Lynda Gratton op de website van het Engelse HRmagazine. Gratton, hoogleraar aan London Business School en een van de meest invloedrijkste HR-denkers op het moment, op een congres over talent management in Londen.
Bovendien hebben technologische ontwikkelen een grote omslag veroorzaakt in de manier waarop het werk wordt georganiseerd. Maar op de veelgestelde vraag of technologie uiteindelijk meer banen zal doen verdwijnen dan dat het creëert, heeft zelfs de invloedrijke Gratton nog geen antwoord. ‘Wat we wel weten is dat talent aan transitie onderhevig is’. En dat creëert volgens Gratton drie lastige uitdagingen voor HR:

1. Nieuwe loopbaanpaden creëren

Volgens Gratton moeten organisaties aan de slag met de uitdaging dat talent management loopbaanpaden opbreekt. Zo zou door het outsourcen en verdwijnen van banen in het middensegment een duidelijke loopbaanroute voor jongere medewerkers verdwijnen. Doorgroeien naar senior posities zou hierdoor lastiger worden.
Het verdwijnen van deze functies is te wijten aan het feit dat deze werkzaamheden worden uitbesteed aan online recruitmentdiensten, het gebrek aan assistentie in de vorm van het secretariaat, en de opkomst van Employee Self Services (ESS) waarmee een deel van het HR-werk wordt overgenomen door medewerkers zelf.
‘HR moet gaan bedenken welke doorgroeimogelijkheden ze personeel nu nog kan bieden, nu het middensegment mist’, zegt Gratton. ‘Ik denk dat het werken in projecten hierdoor steeds belangrijker wordt.’

TIP: Lees meer over online recruitment op PW De Gids Vakbase. 

2. Leer uw talentecosysteem kennen

Een andere uitdaging is volgens Gratton het feit dat toptalent steeds meer mogelijkheden hebben zich buiten de organisatie settelen in vergelijking met de afgelopen jaren. Dat vereist een omslag in het HR-denken.
Gratton: ‘Mensen hebben nu veel meer keus. Ze hebben andere manieren van werken die ze net zoveel voldoening geven als hun baan, en misschien zelf net zoveel geld oplevert. Werkgevers moeten nu veel meer hun best gaan doen om het ecosysteem van hun talent en de talloze verschillende werkopties zij tot hun beschikking hebben, te begrijpen.’

3. Maak ruimte voor creativiteit

Ten slotte moeten werkgevers veel meer ruimte maken om de creativiteit van hun mensen tot bloei te laten komen, stelt Gratton. En dat is een lastige, want medewerkers worden in het dagelijkse werk opgeslokt door e-mails, telefoontjes en beeldschermen. ‘We hebben mensen de kans ontnomen om creatief te zijn; en creativiteit is de enige eigenschap die mensen hebben ten voordele van machines.’ Organisatiestrateeg Jeroen Busscher noemde op PW De Gids creativiteit ook al eerder als een van de vier toekomstige competenties waarmee medewerkers de test der tijd kunnen doorstaan.
Gratton: ‘De paradox is hier dat technologie mensen dwingt creatief te zijn, maar die creativiteit tegelijkertijd verwoest door de manier waarop technologie ons dagelijkse werk vormgeeft.’ Volgens haar moeten werkgevers dus de huidige manier van werken verleggen naar een vertraagde, meer gefocuste manier van werken. Al vreest ze dat slechts enkele organisaties daarin zullen slagen, waardoor het vinden van nieuwe manieren van werk neerkomt op het bordje van de werknemer zelf.

TIP: Lees meer over hoe u talent kunt binden met de juiste beloning en bestel het boek Waarderen van Talent.

Reageer op dit artikel