nieuws

Meer duurzame inzetbaarheid in cao’s

Personeelsmanagement

Meer duurzame inzetbaarheid in cao’s

Cao’s bevatten steeds vaker ‘vernieuwende’ afspraken als de duurzame inzetbaarheid van ouderen.

In acht op de tien cao’s zijn inmiddels afspraken opgenomen over duurzame inzetbaarheid. Met name om oudere werknemers langer aan het werk te houden. Ook zijn maatregelen in het kader van de Participatiewet steeds vaker onderwerp van gesprek. Dat bericht AWVN in haar maandelijkse cao-update. De werkgeversvereniging werkt jaarlijks mee aan zo’n 900 cao’s en bedrijfsregelingen, maar het aantal werkgevers dat cao’s afsluiten, loopt al een tijdje langzaam terug.

Seniorendagen

In de maand juni kwamen 23 cao’s tot stand. Vergeleken met voorgaande maand werden bijna 10 procent meer afspraken gemaakt over zaken rondom duurzame inzetbaarheid zoals opleidingen, mantelzorg en het verminderen van ‘ontziemaatregelen’. Bij het laatste gaat het om leeftijdsvoordelen voor oudere werknemers, zoals seniorendagen.
Ook zijn er meer afspraken gemaakt over werk met mensen die wegens een handicap op achterstand staan bij het vinden van een baan. Het gaat dan vooral om Wajongers. Meer dan de helft van de 159 cao’s die dit jaar tot nu toe zijn afgesloten, bevat zo’n afspraak. In het eerste halfjaar van 2014 lag het percentage op 33.
De gemiddelde loonstijging in de vorige maand afgesloten cao’s is 1,5 procent. Dat is gelijk aan het jaargemiddelde tot nu toe.

Voorbeeldfunctie

In een reactie roept FNV werkgevers op een voorbeeld te nemen aan bedrijven en instellingen die de afgelopen tijd vooruitstrevende cao-afspraken hebben gemaakt, zoals recent de ziekenhuizen, de bouw, Tata Steel en de vervoersbedrijven GVB en NS.
,,Vooruitstrevende werkgevers bieden mensen een echte baan met fatsoenlijk salaris en zekerheid over rooster en contract”, stelt cao-coördinator Mariëtte Patijn van de vakbond. ,,Mensen werken er graag en verdienen genoeg om goed rond te komen. En dat zie je terug aan de kwaliteit van het werk en het product.” (ANP)

TIP: Lees meer over het afspraken over inzetbaarheid op het platform Over Duurzame Inzetbaarheid

Reageer op dit artikel