nieuws

Appen op werkvloer bron van ergernis

Personeelsmanagement

Appen op werkvloer bron van ergernis

Zijn uw werknemers tussendoor vaak in de weer met hun smartphone? Grote kans dat collega’s zich hier groen en geel aan ergeren. Tijd voor regels voor het privégebruik van smartphones?

Het merendeel van de werknemers ergert zich aan collega’s die tijdens het werk steeds hun smartphone pakken om te appen of te Facebooken. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1000 Nederlandse werknemers. Bijna een derde (31 procent) zegt zich zelfs groen en geel te ergeren aan de smartphoneverslaving van collega’s. Bij een op de drie werknemers wordt het (privé-)gebruik van smartphones op de werkvloer ook door de baas niet getolereerd.

Appen verboden

Uit het onderzoek blijkt verder dat 90 procent van de werknemers minimaal één keer per dag zijn smartphone checkt op berichten. Bijna de helft (44 procent) doet dit zelfs elk uur. Daar doet de baas in veel gevallen niet moeilijk over. Bij twee op de drie ondervraagden is het gebruik van de smartphone op het werk toegestaan. De rest heeft een minder coulante werkgever; 22 procent geeft aan dat het gebruik niet wenselijk. Ruim een op de tien heeft te maken met een strengere werkgever: daar is het ten strengste verboden om de smartphone tijdens werktijd tevoorschijn te halen.

Afgeleid door smartphone?

Ook is onderzocht wat het effect is van het gebruik van een smartphone. Van de overvraagden ziet 41 procent dat het een nadelig effect heeft op de werkprestatie. Zij geven aan afgeleid te worden door de meldingen van bijvoorbeeld Facebook en WhatsApp en daardoor hun concentratie op het werk verliezen. “Een op de vijf geeft juist aan beter te gaan werken door regelmatig updates te checken, maar dit wordt door 58 procent van de werknemers niet gewaardeerd. Hiervan geeft een op de tien wel eerlijk toe zelf ook regelmatig de smartphone te gebruiken”, melden de onderzoekers.

Olga Kleinlooh van NationaleVacaturebank pleit ervoor iets aan deze bron van ergernis te doen: “Ongewild kan veelvuldig privégebruik van een smartphone de sfeer op de werkvloer beïnvloeden. Wij raden werkgevers aan om goede afspraken met hun werknemers te maken over het privégebruik van de smartphone. Dat voorkomt een hoop ergernis onder collega’s en is goed voor de productiviteit.”

Lees ook: Tijd voor een smartphone-etiquette?

Reageer op dit artikel