nieuws

55-plusser krikt inzetbaarheid op met tweede baan

Personeelsmanagement

55-plusser krikt inzetbaarheid op met tweede baan

Steeds vaker hebben oudere medewerkers twee banen. Bewust: dat moet hun loopbaankansen vergroten.

Oudere werknemers veranderen niet vaak van baan. Maar het aantal 55-plussers met een tweede baan is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Waarom? Daarmee willen ze hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut TNO, dat recentelijk gepubliceerd werd in het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken.

Strategie voor verhoging inzetbaarheid

Het TNO-onderzoek toont dat het hebben van een baan ernaast (‘multi-jobbing’) veelal aansluit bij de wensen van oudere werknemers. Vooral de combinatie met een baan als zzp’er biedt de gewenste ruimte om eens heel anders te werken, zonder meteen alle financiële zekerheden van de vaak vaste baan op te geven. Met een baan ernaast zeggen de geïnterviewden een vorm te hebben gevonden voor gedeeltelijke of geleidelijke mobiliteit naar een andere baan.
De oudere multi-jobbers weten op eigen initiatief de ‘gouden’ ketenen van het vaste contract te doorbreken door gedeeltelijk of geleidelijk hun hoofdbaan los te laten. Het combineren van twee banen is een interessante employability-strategie voor oudere werknemers om flexibel, maar met behoud van zekerheid te kunnen blijven participeren tot aan – of zelfs na – de pensioenleeftijd , zo stellen de onderzoekers. De strategie lijkt een tegenbeweging van ouderen, die door werkgevers vaak worden overgeslagen als het gaat om opleiding. Regelmatig tonen onderzoekers namelijk aan dat werkgevers namelijk maar weinig investeren in de scholing van hun oudere personeel.

Lees ook: Oudere medewerkers opleiden: 5 tips (>Overpersoneelsplanning.nl)

‘Doorstart-ups’

TNO-onderzoeker Luc Dorenbosch doet al vijf jaar onderzoek naar werkenden die banen combineren. ‘Het is voor veel partijen een blinde vlek op het gebied van arbeidsmobiliteit. Het combineren van banen kent beperkingen, maar zeker ook kansen voor vooral oudere werknemers die weinig nieuwe perspectieven zien op de arbeidsmarkt.’
Vooral het deels starten van een eigen bedrijf naast de hoofdbaan geeft een nieuwe actieve impuls aan het werk, stelt Dorenbosch. ‘Je zou kunnen zeggen dat het een soort van doorstart-ups zijn, waarmee ouderen een parttime doorstart in hun loopbaan maken. Het stimuleren van deze tweebaanswegen kan een positief antwoord zijn op de employability-impasse in veel vergrijzende organisaties.’ (Bron: Monitor Arbeid TNO)

TIP: Grote uitstroom van oudere medewerkers op komst? Leer hoe u die uitstroom kunt voorkomen tijdens het Congres Over Strategische Personeelsplanning op 17 november. Bekijk hier het programma

Reageer op dit artikel