nieuws

Hoge Raad: Staat moet vakantiedagen na ziekte uitkeren

Personeelsmanagement

Hoge Raad: Staat moet vakantiedagen na ziekte uitkeren

De Hoge Raad heeft bepaald dat de Nederlandse staat twee werknemers alsnog vakantiedagen moet vergoeden die zij misliepen toen zij ziek waren.

Vóór 1 januari 2012 was het in het Burgerlijk Wetboek zo geregeld dat een zieke werknemer alleen vakantiedagen opbouwde gedurende de laatste zes maanden van zijn ziekte.  Werd een werknemer na langdurig ziek te zijn geweest, ontslagen dan kreeg hij dus alleen vakantiedagen uitbetaald over het laatste halfjaar van zijn ziekte.

Ons land was op dit punt een buitenbeentje. Het Europees Hof van Justitie oordeelde in 2009 al dat deze beperkte opbouw van vakantiedagen bij ziekte in strijd was met de Europese ‘Arbeidstijdenrichtlijn’. De Nederlandse wetgever heeft op 1 januari 2012 de wet daarom aangepast: werknemers die ziek zijn bouwen sindsdien volledig vakantiedagen op.

Hoge Raad: staat aansprakelijk

Twee werknemers, een schoonmaker en een werknemer van een transportbedrijf, voeren sinds 2011 al strijd met de staat over de afwijkende wetgeving in ons land. Ze zeggen veel geld misgelopen te hebben, doordat zij bij ontslag na langdurig ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen. Eerder kregen ze bij de kantonrechter en het gerechtshof de deksel op hun neus. Maar de Hoge Raad houdt het Rijk er nu wel aansprakelijk voor dat de wet zo laat is aangepast aan de Europese richtlijn.  (Lees hier de volledige uitspraak van de Hoge Raad) De wetgever moet van de Hoge Raad daarom de misgelopen vakantiedagen alsnog uitbetalen.

Het ministerie meldt dat er ongeveer 1300 schadeclaims zijn ingediend door werknemers die na langdurige ziekte zijn ontslagen. “Deze claims zullen nu in behandeling worden genomen. Binnen een maand zal bekendgemaakt worden hoe de claims zullen worden afgehandeld.”

Reageer op dit artikel