nieuws

HR heeft minste invloed op betrokkenheid

Personeelsmanagement

HR heeft minste invloed op betrokkenheid

HR heeft bijzonder weinig invloed op de mate waarin medewerkers zich betrokken voelen bij hun werk. Directe collega’s des te meer. 

Directe collega’s leveren de grootste bijdrage aan de betrokkenheid van medewerkers, zij zorgen ervoor dat een medewerker zich betrokken voelt bij het werk. Leidinggevenden hebben daar een stuk minder invloed op. En HR al bijna helemaal niet. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van cloudleverancier Oracle naar werknemersbetrokkenheid. Hiervoor ondervroeg het bedrijf ruim 1500 medewerkers van grote Europese bedrijven, waarvan 300 medewerkers uit Nederland.

Directe collega creëert betrokkenheid

48 procent van de Nederlandse werknemers gelooft dat zijn directe collega’s er het meest voor zorgen dat hij zich betrokken voelt bij zijn werk. Slechts 20 procent wijst zijn directe leidinggevenden aan als belangrijkste factor. Reden tot zorg is dat slechts 4 procent van de respondenten aangeeft dat de HR-afdeling de meest positieve invloed heeft op de betrokkenheid.
Andersom, als het om het negatief beïnvloeden van betrokkenheid gaat, zijn Nederlandse werknemers van mening dat het senior management (16 procent) en directe leidinggevenden (14 procent) de grootste rol spelen. Betrokkenheid van medewerkers kan echter vergroot worden als de directie zich regelmatig laat zien en weet wat er speelt op de werkvloer, zo bleek uit eerder onderzoek van Effectory.

Lees ook: 5 tips: Zo zorgt HR voor betrokken personeel

HR zit achter de schermen

‘Deze resultaten zijn reden tot zorg voor HR-afdelingen, omdat ze aangeven dat HR in de ogen van werknemers geen rol speelt in hun werkbetrokkenheid. En als dat het geval is, hoe kan HR dan ooit een positieve invloed hebben op de werksfeer en bedrijfscultuur? HR-teams moeten hun toegevoegde waarde voor het bedrijf bewijzen, op zo’n manier dat het duidelijk is voor alle werknemers’, aldus Loïc Le Guisquet, president bij Oracle voor onder andere Europa.
‘HR-professionals doen veel voor medewerkers, maar doen dat vaak achter de schermen’, zegt Remco Mostertman van HR community in reactie op het onderzoek. ‘Het kan in het belang zijn van de medewerkers, de organisatie en natuurlijk HR zelf, als zij zich beter positioneren binnen het bedrijf, en misschien zelfs de helden van de organisatie worden.’

TIP: Wilt u de betrokkenheid van medewerkers verhogen? Download gratis de whitepaper De organisatiecultuur coachend veranderen

Reageer op dit artikel