nieuws

Sportende werknemer valt minder vaak

Personeelsmanagement

Sportende werknemer valt minder vaak

Werknemers die sporten, vallen minder vaak. Vooral oudere werknemers hebben hier baat bij.

Sportende werknemers duur vanwege ongelukken en slepende blessures? Welnee. Werknemers die sporten vallen minder vaak, en raken minder vaak gewond.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Miami. Onderzoeker Alberto Caban-Martinez bekeek de gegevens van meer dan 300 duizend mensen in de leeftijd van 45 tot 64 jaar. Voor deze groep staat vallen op de derde plaats in het rijtje meest voorkomende oorzaken van dodelijke ongevallen.

Lees ook: Medewerker met sportblessure? 4 rechtszaken op een rij

Mensen die regelmatig bewegen bleken 6 tot 7 procent minder kans op een valpartij te hebben. Maar sporten is niet de enige bepalende factor. Valpartijen blijken inkomensgerelateerd te zijn. Kort gezegd, wie minder verdient, valt vaker. Volgens Caban-Martinez komt dit doordat mensen met een laag inkomen vaker onder ongezonde omstandigheden wonen, minder geld uit kunnen geven aan hun gezondheid en daardoor in minder goede lichamelijke conditie zijn. Diabetes, hart- en vaakziekten en alcoholgebruik worden gelinkt aan een hogere kans op valpartijen. Uit eerder onderzoek bleek al dat sportende werknemers meer verdienen dan collega’s die bankhangen.

Volgens Caban-Martinez kunnen duizenden valpartijen worden voorkomen wanneer werknemers van middelbare leeftijd worden gestimuleerd om meer te bewegen.

TIP: Lees meer over het voorkomen van arbeidsongevallen op het platform OverPreventie.nl

Reageer op dit artikel