nieuws

Vijfde zelfmoord in organisatie

Personeelsmanagement

Vijfde zelfmoord in organisatie

Hebben verziekte arbeidsomstandigheden bijgedragen aan de vijfde zelfmoord binnen een EU-organisatie?

Nadat binnen drie jaar vijf medewerkers van de Europese Octrooiorganisatie (EOO) een einde aan hun leven hebben gemaakt, slaat de internationale vakbond Suepo alarm over de verziekte arbeidsomstandigheden binnen de organisatie. Twee van de medewerkers die een einde maakten aan hun leven werkten op de vestiging in Rijswijk. Een van hen deed dat afgelopen augustus, op de laatste dag van zijn vakantie. Dat schrijft de Volkskrant.

De EEO, een intergouvernementele organisati die patenten van 38 lidstaten behandelt, staat onder het ‘scrhikbewind’ van de Franse bestuurder Benoît Battistelli. De topman zou sinds zijn aanstelling de arbeidsomstandigheden en de cultuur flink hebben beïnvloed, stelt Suepo. Hij zou de werkdruk enorm hebben opgevoerd, eenzijdige wijzigingen in arbeidsvoorwaarden hebben doorgedrukt en medewerkers die zich kritisch uitlaten jegens zijn beleid, kunnen gevolgen verwachten.

In juli uitte staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma al haar zorgen over de werksituatie binnen de EOO. Volgens Dijksma is er ondertussen een ‘social dialogue’ gestart tussen vertegenwoordigers van zowel het management als de medewerkers, zo schreef zij aan de Tweede Kamer.

Verbeteringen zijn niet in zicht, meent Suepo. De vakbond schreef daarom een brief aan de vertegenwoordigers van de lidstaten die toezicht houden op de organisatie en wil dat de EEO meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de arbeidsomstandigheden. Suepo stelt dat er geen direct verband is met de zelfdodingen, maar dat de Arbeidsinspectie wel onderzoek zou moeten kunnen doen naar de gevallen. Het patentbureau is overigens niet verplicht om daaraan mee te werken, omdat zij juridische immuniteit heeft als intergouvernementele organisatie. Eerdere toenaderingspogingen van Suepo hield Battistelli ook al af.

Hoe voorkomt u extra controles en boetes van de Inspectie SWZ? Kom naar de Arbo Wetgeving & Actualiteitendag op 12 november.

Reageer op dit artikel