nieuws

AH-personeel krijgt Zwarte Piet-draaiboek

Personeelsmanagement

AH-personeel krijgt Zwarte Piet-draaiboek

Om opstootjes met klanten in de Zwarte Piet-discussie te voorkomen, geeft Albert Heijn het personeel een Zwarte Piet-draaiboek.

Blijf rustig, ga vooral niet de discussie over Zwarte Piet aan en schakel bij een uit de hand lopende situatie met een klant direct de beveiliging in. Dat is de opdracht die personeelsleden van supermarktketen Albert Heijn krijgen via een interne memo van het hoofdkantoor. De memo is verstuurd naar alle 850 vestigingen in Nederland, zo meldt De Telegraaf dinsdag.

De supermarktketen heeft besloten om in de aanloop naar het Sinterklaasfeest voorlopig de Zwarte Pieten in de winkel te houden omdat het ‘onderdeel is van hun Sinterklaascultuur’. Wel is de winkel zich ervan bewust dat het personeel eerste aanspreekpunt is, en dus in opstootjes terecht kan komen met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

De Zwarte Pieten-handleiding richt zich vooral op situaties waarin medewerkers dus geconfronteerd worden met boze klanten. Zo dient direct de beveiliging te worden ingeschakeld, en moeten alle incidenten worden gerapporteerd om landelijk ‘het sentiment in kaart te kunnen brengen’. Praten met journalisten is strikt verboden. Een woordvoerder van Albert Heijn geeft in De Telegraaf aan dat het document bedoeld is om het standpunt omtrent Zwarte Piet te vertalen naar de medewerkers. De instructies rondom escalaties komen uit het bestaande personeelshandboek, ‘voor het geval er zaken misgaan in de winkel.’

Reageer op dit artikel