nieuws

Manager ervaart hoge werkdruk

Personeelsmanagement

Manager ervaart hoge werkdruk

De manager ervaart de meeste werkdruk, blijkt uit onderzoek van het CBS. Docenten trekken het vaakst aan de bel: zij pleiten voor maatregelen om de werkdruk te verlichten.

Van alle werknemers geven managers het vaakst aan dat hun werkdruk hoog is. Dit blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag, op de laatste dag van de Week van de Werkstress, bekend maakt. In de top tien van beroepsgroepen met de meeste werkdruk nemen diverse soorten managers de plekken één tot en met drie in. Het verzuim als gevolg van werkdruk was het hoogst onder docenten.

Managers: veel en hard werken

Om de werkdruk te bepalen, vroegen de onderzoekers van TNO en CBS aan werknemers (van 15 tot 75 jaar) of ze vaak erg snel, heel veel of extra hard werken. “Managers uit de horeca, detailhandel en commerciële dienstverlening geven aan dat ze met alle drie te maken hebben, net als managers in de productie en managers op administratief en commercieel gebied. Ook algemeen directeuren, juristen, vertegenwoordigers en inkopers ervaren een bovengemiddelde werkdruk”, constateren de onderzoekers.

Maatregelen om werkdruk te verlagen

Docenten geven aan dat ze minder vaak erg snel werken, maar wel heel veel. Zij komen als zevende voor in het rijtje van de beroepsgroepen met de hoogste werkdruk. Opvallend is wel dat docenten het vaakst vinden dat er binnen hun organisatie maatregelen nodig zijn om de werkdruk te verlichten. “Eén op de vijf geeft aan dat dergelijke maatregelen ontbreken en de helft vindt de huidige maatregelen onvoldoende”, aldus het CBS.  Minder opzienbarend is wellicht de constatering van het CBS  dat van alle beroepsgroepen algemeen directeuren het minst de noodzaak zien om in hun organisatie maatregelen te nemen om de werkdruk te verlagen…(Bron: CBS)

Reageer op dit artikel