nieuws

Vitale medewerkers? Zijn er maar weinig

Personeelsmanagement

Vitale medewerkers? Zijn er maar weinig

Nederlandse werknemers zijn maar weinig vitaal. Persoonlijke ontwikkeling helpt.

De vitaliteit van Nederlandse werknemers is er niet een om over naar huis te schrijven. Slechts 12 procent bestempelt zichzelf als vitaal. Deze mensen zijn bevlogen, veerkrachtig en ‘in control’ over hun eigen professionele leven. De rest ervaart veel werkdruk, voelt zich beknot en is vaak ziek. Dit is de voornaamste conclusie uit het onderzoek ‘Vitality Connected’ uitgevoerd door Schouten & Nelissen en Intermediair onder ruim 1750 respondenten.

Vaker ziek

Rond 29 procent van alle werknemers scoort laag tot zeer laag op vitaliteit. Deze groep meldt zich 3,5 keer vaker per jaar ziek dan de andere werknemers, en heeft een hoge kans op een burnout. Zo’n 57 procent ervaart daarnaast een hoge werkdruk.
De onderzoekers omschrijven vitaliteit als levenskracht waarmee mensen krachtig in hun leven en werk staan. Dat mensen energiek zijn, zich prettig voelen, betrokken zijn. Vitaliteit maakt volgens hen dat medewerkers met energie een bijdrage kunt leveren vanuit je talenten. En dat kan omhoog door te werken aan werk-privé balans, ontplooiingsmogelijkheden, prestatie feedback, ondersteuningsmogelijkheden en job crafting. Het onderzoek laat zien dat werkgevers veel winst kunnen behalen als ze de vitaliteit van hun mensen verbeteren.

Lees ook: 6 tips voor een vitalere organisatie

Belemmerende factoren

Maar wat belemmert veel medewerkers precies om vitaler te zijn of worden? Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research: ‘Hoge werkdruk, pesten op het werk, gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden en onvoldoende feedback van collega’s en leidinggevenden. Medewerkers die zich niet kunnen ontwikkelen op het werk scoren een 4,4 op vitaliteit. Medewerkers die zich wel kunnen ontwikkelen scoren een 7,5 op vitaliteit. Opvallend is dat slechts 10 procent van de respondenten de leidinggevende om feedback vraagt.’

Jobcraften verhoogt vitaliteit

De mogelijkheid om zelf hun werk en werkomgeving aan te kunnen passen kan de vitaliteit verhogen. Volgens de onderzoekers kan dit onder meer met job crafting, door meer mogelijkheden te geven voor persoonlijke ontwikkeling en door ruimte te geven voor een goede werk-privé balans. Medewerkers die job craften zijn de helft (50 procent) vitaler dan medewerkers die dat niet doen, blijkt uit het onderzoek. Toch moeten werknemers en werkgevers bij jobcrafting ook rekening houden met negatieve effecten. In sommige gevallen kan het ‘baanknutselen’ namelijk leiden tot burnouts, zo bleek uit eerder onderzoek van de Vrije Universiteit.
Ook leidinggevenden hebben een belangrijke rol in de vitaliteit van medewerkers. Leidinggevenden die medewerkers stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling en zelfregie hebben 36 procent vitalere medewerkers.

Vitaliteitversterkers

De regie nemen op de balans tussen wat energie geeft en wat energie vraagt in het werk is volgens Van Wingerden een belangrijk thema: ‘Vitale medewerkers die vanuit een goede balans met passie en energie werken, maken het verschil. De vitaliteit van mensen heeft immers niet alleen een directe invloed op duurzame inzetbaarheid en gezondheid maar ook op creativiteit en innovatie. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor organisaties en hun leidinggevenden.’

Lees meer nieuws over vitaliteit op het platform Over Duurzame Inzetbaarheid

 

Reageer op dit artikel