nieuws

Werknemer vindt eigen team niet efficiënt

Personeelsmanagement

Werknemer vindt eigen team niet efficiënt

Twee op de drie Nederlanders werknemers vindt dat het eigen team niet optimaal werkt. 

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt worden teamsamenstellingen binnen organisaties steeds diverser. Maar qua efficiëntie van deze teams valt er nog een hoop te verbeteren. Waar ruim de helft van de werkgevers vindt dat ze het beste uit hun teams halen, beaamt slechts een derde van de werknemers dat. Dat blijkt uit het jaarlijkse Red Report van Tempo-Team.

Een op de vijf vindt bovendien dat de werkverdeling slecht is. 55 procent van werkgevers en werknemers vindt dat de werkdruk is toegenomen door de jaren heen. Die hoge werkdruk zorgt ook voor minder plezier in het werk, geeft 35 procent aan. Om dit plezier te verhogen is humor een belangrijke stress verlagende factor.

Een goedlopend team smeden doet u niet door gelijk gestemden bij elkaar in een team te stoppen, zo bleek uit eerder onderzoek. Multidisciplinaire teams presteren beter als zij bestaan uit mensen die elkaar respecteren om wat men kan in plaats van wie men is. Betere teams bestaan uit mensen die elkaar prestatiegericht respecteren en waarderen.

Lees ook: Zo stelt HR een dreamteam samen

Ook deed Tempo-Team onderzoek naar humor op het werk. Vier op de vijf werknemers vindt dat erg belangrijk. Werkgevers zijn dit goeddeels met hun eens: 60 procent vindt dat een gezonde dosis humor een positief effect heeft op de werkvloer. Het zorgt voor een betere sfeer, minder stress en bevordert een motiverende bedrijfscultuur. Een kwart van de werknemers denkt dat mensen die vaker lachen, harder werken.

Grappen worden echter niet altijd gewaardeerd, zeker niet door werkgevers. Een kwart van hen vindt dat lolmakende werknemers hun tijd verdoen. Een op de drie werknemers vindt dat niet raar; zij denkt zelf ook dat werkgevers lachen tijdverlies vinden. Meelachen met de baas komt ook veel voor. 33 procent van de werknemers geeft toe te lachen om bij de baas in het gevlij te komen ook als ze het eigenlijk niet leuk vinden.

Joost Heeroma, woordvoerder van Tempo-Team: ‘Het is belangrijk oog te houden voor een goede teamsamenstelling binnen de organisatie. Door personeel aan te nemen dat goed bij de bedrijfscultuur past, bevorder je de goede werksfeer. En door toe te zien op een goede werkverdeling, wordt de werkdruk en verantwoordelijk gelijk verdeeld. Door de veranderende arbeidsmarkt wordt het belang van sfeer en humor nog al eens onderschat. Maar juist door aandacht te schenken aan teamvorming, zorg je voor een succesvolle organisatie.”

 

Reageer op dit artikel