nieuws

Zo beschermt u uw mobiele werkers

Personeelsmanagement

Zo beschermt u uw mobiele werkers

Flexibel werken: de middelen zijn er wel. Maar goed beleid om medewerkers te beschermen? Dat niet.

Steeds meer Nederlandse werkgevers laten hun medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Maar een goed beleid om medewerkers richting te geven en te beschermen, dat onbreekt er vaak nog aan: nog geen drie procent van de organisaties heeft een formeel en duidelijk beleid. Dat blijkt uit onderzoek van Citrix. Maar medewerkers hebben hier wel behoefte aan. Hoe faciliteert u dat? Peter van Leest, Country Manager Benelux bij de softwareleverancier, legt uit.

Dat is best schokkend, slechts 3 procent heeft beleid rond mobiel werken?

‘Bij 39 procent van de bedrijven is er sprake van mobiel beleid, maar slechts 3 procent heeft echt duidelijk volwaardig beleid om mobiel werken van medewerkers te ondersteunen. Terwijl uit ons rapport duidelijk naar voren komt dat medewerkers dat wel verwachten van hun werkgevers. Die behoefte komt duidelijk naar voren uit het onderzoek. De voordelen van mobility worden over het algemeen erkend. Nu ligt de vraag er dus om de zaken goed te regelen.’

TIP: Ook toe aan een volgende stap met flexibel werken? Kom naar het Congres Over Het Nieuwe Werken op 3 december.

Hoe doe je dat als werkgever?

‘Goede voorbeelden daarvan zijn onlangs in de media voorbijgekomen, zoals in Frankrijk en bij Volkswagen waar medewerkers vanuit het management beschermd worden tegen de verleidingen om toch buiten kantoortijd te werken. Dat missen we nog in Nederland. Men richt zich vooral op de mogelijkheden en middelen, maar je moet ook zorgen voor de voorzieningen. Zorg bijvoorbeeld voor een geschikte thuiswerkplek en duidelijke regels over bereikbaar zijn buiten kantooruren.

Waar staat Nederland ten opzichte van onze buurlanden?

‘Dat hebben we niet onderzocht, dus dat kan ik niet echt zeggen. Het beleid van Volkswagen om de mailservice te sluiten om de medewerkers te helpen de verleiding te weerstaan om te blijven werken is misschien maar een uitzondering. Het is wel duidelijk dat in omliggende landen er meer over wordt nagedacht. Volgens Belgische wetgeving moeten bijvoorbeeld bedrijven, die hun medewerkers buiten kantoor laten werken, 10 procent van de beloning uitkeren als vergoeding voor het inrichten van een goede thuiswerkplek. Hoe dan ook het is wel verbazend dat zo weinig organisaties hoogwaardig beleid hebben ingevoerd voor mobiel werken. Die stap moeten we echt gaan maken.’

Wat houdt een goed mobielwerkenbeleid in?

‘Dat beleid heeft niet alleen oog voor de middelen en mogelijkheden die er zijn om medewerkers mobiel te laten werken, maar vult die aan met richtlijnen en handvaten voor de medewerkers over hoe ze het best met mobiel werken omgaan. Zoals regels waar de thuiswerkplek aan moet voldoen. Die moet ook gefaciliteerd worden. Stel daar budget tegenover voor de werknemer. Als organisatie moet je niet afwachten tot de Nederlandse overheid met beleid komt. Je moet zelf aan de slag gaan. Anders krijg je toch dat je werknemers ‘s avonds op de bank in een verkeerde houding met verkeerd licht toch nog werken op hun laptop. En zo RSI-klachten oplopen. Onze aanbeveling na dit onderzoek is dan ook om compleet beleid op te stellen en zo werknemers beter te beschermen en te faciliteren.’

Lees het volledige interview op Overhetnieuwewerken.nl

Reageer op dit artikel