nieuws

‘Aantal ziekmeldingen door schulden stijgt’

Personeelsmanagement

‘Aantal ziekmeldingen door schulden stijgt’

Een ziekmelding van een werknemer komt steeds vaker voort uit financiële problemen.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rondgang langs bedrijfsartsen, arbodiensten en hoogleraren. Ziekteverzuim wat nog wel eens toegeschreven wordt aan medische oorzaken, is steeds vaker terug te leiden naar psychische klachten die voortkomen uit de financiële problemen van medewerkers, stellen zij.

De werknemers met problemen zijn een zorg van de HR-afdeling, maar deze is vaak pas in een laat stadium in zicht en is niet altijd in staat om de werknemer daadwerkelijk te helpen. Dat stelt Arboned-adviseur en hoogleraar Willem van Rhenen in de krant.

Lees ook: Zo herkent HR financiële problemen bij medewerkers

Het schort volgens de deskundigen vaak aan een constructieve houding bij werkgevers; werknemers zien het niet als ‘hun verantwoordelijkheid’. Daarnaast is het moeilijk om verzuim om deze specifieke redenen te herkennen. Wel kunnen met name leidinggevenden en HR dit herkennen aan dat de werknemer zich regelmatig kortdurend ziek meldt. In de helft van de gevallen ontaard dit in langdurig verzuim.

Lees meer in het artikel op FD.nl

Reageer op dit artikel