nieuws

Nieuw: performance management op een leeg A4

Personeelsmanagement

Nieuw: performance management op een leeg A4

HR droomscenario 2016: Performance management begint in 2016 met een schone lei. Zonder verstikkende processen, zonder formulier. 

Wie is er tegen wereldvrede? Een perfecte wereld zonder ruzie, zonder eigenbelang, misschien zelfs zonder macht of status? Maar waarom is het er nog niet? En wat zou er gebeuren als we met een wereld zonder grenzen opnieuw zouden kunnen beginnen? Dat vraagt Suzanne Jungjohann zich ook af als het gaat om performance management.

Door Suzanne Jungjohann

Performance management: een leeg A4

Die vragen zou ik mezelf ook kunnen stellen als het gaat om organisaties, om samenwerking van mensen en om de prestaties van medewerkers. Stel we beginnen met een schone lei, niks op papier of voorhanden en we kijken naar het ideaal van performance management… Al jaren roep ik – enigszins opportunistisch dat wel – “het beste beoordelingsformulier is een leeg A4’tje”. Want dat geeft ruimte om met elkaar te bepalen waar het echt om gaat, welke thema’s belangrijk zijn, om relaxed een gesprek te voeren zonder te moeten checken of je alle onderwerpen hebt gehad, laat staan alle hokjes aangevinkt. Het zou me helpen om ‘lucht ‘ te creëren voor de menselijke maat en het verbinden van belangen. Is dat ouderwets in een tijd van digitale communicatie? Ik denk dat we best dicht bij een doorbraak staan als het gaat om dat lege A4’tje. Niet zozeer, omdat we allemaal softies worden of omdat we stakeholdersbelangen niet meer serieus nemen. En niet omdat ik terug wil naar de goede ouwe tijd.

Lees ook: Medewerker vindt beoordeling overbodig

Predictive modelling

Nee, juist omdat we al zoveel weten van elkaar. Predictive modelling bestaat al, maar is in HR nog niet echt een alledaags begrip. Maar denk je eens in: een scan bij selectie voorspelt je potentieel, je optimale team, de beste werkplek, je ontwikkelbare competenties, je niet-ontwikkelbare eigenschappen, je bijdragen, maar ook je risicovolle gedrag en de voor jou op maat gesneden motiverende beloningsstructuur. Kortom, het mensbeeld bestaat en is volledig… Dan hoeven we dat alleen nog maar in de context van de organisatie te plaatsen: een boom opzetten over relevante zaken, een filosofisch gesprek met goede koffie afgestemd op wat je nodig hebt in die situatie. Geen administratie, geen cascadering en zeker geen onderhandeling.

Ouderwets of futuristisch

De toekomst inzetten om ouderwets tijd te creëren dus. Is dat er in 2016? Geloof er niks van. Gaat het gebeuren? Ik denk het wel. Is het leuk? Klinkt wel zo… Moeten we er als HR iets mee? Ja, zolang het maar niet in een bureaucratisch proces gegoten wordt, want dan zijn we weer terug bij af.

Over de auteur: Suzanne Jungjohann is directeur HR bij Nationale Nederlanden

Reageer op dit artikel