nieuws

Het nieuwe opleiden: driekwart online

Personeelsmanagement

Het nieuwe opleiden: driekwart online

Bedrijfsopleidingen vinden vaak plaats in cursusklasjes, waarbij de cursisten ook nog wat online leren. NTI draait het om. “Flexibeler en minder verletkosten.”

De meeste opleidingen voor werkend Nederland vinden bij NTI al grotendeels online plaats. Het eerste voordeel daarvan is dat de start van de studie heel flexibel is, zegt Erik Steenwelle, directeur van NTI Zakelijk. “De cursist schrijft zich in, krijgt na een paar dagen een doos met boeken en een inlogcode voor de digitale leeromgeving, en kan aan de slag. Je hoeft dus niet meer te wachten tot er op een bepaalde datum een nieuw klasje van start gaat.”

Verder krijgen cursisten de stof op maat aangeboden en kunnen ze in hun eigen tempo studeren. Steenwelle: “Elke module begint met een online test, waarna je alleen de stof krijgt aangeboden die je nog niet beheerst. En je zit niet vast aan een rooster met klassikale bijeenkomsten. Als je een college wilt bijwonen, teken je zelf in op eentje die je uitkomt.”

Die live bijeenkomsten zijn vooral bedoeld voor het oefenen van vaardigheden. Steenwelle: “Het overdragen van kennis kan uitstekend online, maar vaardigheden oefen je toch het beste in een groepje. In bijvoorbeeld Toegepaste Psychologie is intervisie en supervisie heel belangrijk. Cursisten Bedrijfseconomie zitten soms liever achter hun spreadsheet, maar ze moeten toch ook oefenen in bijvoorbeeld presenteren.”

Voordelen van online leren

Een voordeel van voornamelijk online studeren is dat dit tussen de bedrijven door kan gebeuren: een uurtje hier, een uurtje daar. Medewerkers zijn niet meer regelmatig een hele dag op cursus, en dat scheelt verletkosten. Het gevaar van voornamelijk online leren is wel dat de aandacht van de cursisten kan verslappen: er is geen stok achter de deur om toe te werken naar de een- of tweewekelijkse klassikale bijeenkomst.

De cursisten worden daarom op afstand begeleid door een mentor en een docent. Steenwelle: “Aan het begin van de studie wordt elke cursist gebeld door zijn of haar mentor: waar loop je tegenaan, en hoe vaak wil je gebeld worden over het verloop van je studie: eens per maand, bijvoorbeeld?” En elke maand is er een motiverende startbijeenkomst voor nieuwe studenten. “Dat is niet zomaar een klasje, maar echt een event in de schouwburg.”

Verder houden cursisten onderling contact via het online forum van NTI, en kunnen ze met de docent communiceren via de online studieomgeving.  Ook zijn er webminars waarin de docenten online uitleg over de lesstof geven, en kan je als cursist elke dag om negen uur ’s ochtends een stukje lesstof in je mailbox krijgen. “Dat houd je betrokken.”

Tot slot zijn er ook online colleges. “Maar wij geloven niet in films van drie kwartier”, zegt Steenwelle. “Wel in korte instructievideo’s. We hebben hier bij NTI inmiddels een eigen studio, waar docenten de hele dag opnames maken die ze online kunnen zetten. Dat is een doorlopend proces.”

De cursisten kunnen, tot slot, de digitale tentamens maken op vierentwintig plekken in Nederland. Gewoon op afspraak. Steenwelle: “Het zou toch gek zijn als je moest wachten op een vaste, centrale examenbijeenkomst? Je doet iets als je er klaar voor bent, net zoals in de rest van de studie.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NTI.

Reageer op dit artikel