nieuws

Fijne werkplek verhoogt betrokkenheid

Personeelsmanagement

Fijne werkplek verhoogt betrokkenheid

Niet een strak en modern ingericht kantoor of verstelbare meubels maken een werkplek fijn. De betrokkenheid met collega’s is minstens zo belangrijk.

Maar 7 procent van de Nederlandse werknemers voelt zich sterk betrokken bij het werk. Wereldwijd ligt dat gemiddelde op 13 procent. Dit blijkt uit onderzoek van kantoormeubelfabrikant Steelcase onder ruim twaalfduizend werknemers in zeventien landen. We werken vaak in erg moderne kantoren, en Nederlandse medewerkers gebruiken meer mobiele technologie dan gemiddeld, zo stelt Steelcase. Een groot aantal Nederlanders kan zelf het kantoormeubilair bijstellen en kantelen zodat het optimaal past bij het eigen lichaam en de persoonlijke werkvoorkeuren.

Maar echt tevreden en gelukkig maakt dat alles niet, blijkt uit het onderzoek. Een fijne werkplek blijkt minstens zo belangrijk. En dan bedoelen de onderzoekers niet de stand van de meubels, maar de mate van verbondenheid met de collega’s. Werknemers die tevreden zijn over hun werkomgeving, voelen zich het meest betrokken bij hun werk. Omgekeerd zijn werknemers die ontevreden zijn, ook het minst betrokken.

Werkplek om te concentreren

Volgens Paul Zuidema van Steelcase spelen culturele normen een rol. “Werknemers met de hoogste mate van betrokkenheid en tevredenheid zijn de mensen die iets te zeggen hebben over waar en hoe ze werken”, zegt hij in het NRC Handelsblad. “Deze groep beschikt zowel over ruimtes waar ze zich goed en makkelijk kunnen concentreren, als over ruimtes waar ze alleen en met collega’s kunnen werken.” Behalve licht en lucht is een positieve werksfeer. “Deze groep beschikt zowel over ruimtes waar ze zich goed en makkelijk kunnen concentreren, als over ruimtes waar ze alleen en met collega’s kunnen werken.” Behalve licht en lucht is een positieve werksfeer erg bepalend voor de motivatie. Wie zelf invloed heeft op de inrichting van zijn werkplek, aldus Steelcase, merkt dat aan zijn bevlogen gevoel.

(Bron: Overhetnieuwewerken.nl)

Reageer op dit artikel