nieuws

Zorggroep Charim: ‘Angst en intimidatie’

Personeelsmanagement

Zorggroep Charim: ‘Angst en intimidatie’

Bij de gereformeerde thuiszorgkoepel Charim Thuiszorg in Veenendaal is sprake van sociale onveiligheid. Zo intimideren leidinggevenden er medewerkers, worden beleidswijzigingen niet of laat en zonder toelichting gecommuniceerd, en zijn er in de optiek van de medewerkers de afgelopen jaren veel leidinggevenden al dan niet vrijwillig vertrokken.

Dat staat te lezen in een onderzoek van Basis & Beleid, in opdracht van vakbond CNV.

Veel onduidelijkheid

Op verschillende afdelingen van de zorginstelling heerst een sfeer van angst en intimidatie onder de medewerkers. De onderzoekers constateren dat er binnen een aantal teams sprake is van intimiderend gedrag door leidinggevenden. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over de spelregels van de zorggroep en de verschillende en wisselende wijze waarop ze in de praktijk worden toegepast.

Charim, actief in de regio’s Zeist en Veenendaal, heeft ongeveer 1400 medewerkers in dienst. Daarnaast werken er zo’n 1500 vrijwilligers voor de organisatie.

Lees ook: Wat te doen als de manager de cultuur verpest?

Conclusies herkenbaar

Henk Prins, bestuursvoorzitter bij Charim, geeft aan de conclusies in het onderzoek te herkennen. ‘Het doet pijn om te lezen dat de zorggroep door allerlei oorzaken niet voor iedereen een veilige plek is om te werken.’ Prins stelt dat er wordt gewerkt aan het creëren van meer duidelijkheid, openheid en meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid van medewerkers.

Verscherpt toezicht

De zorggroep, ontstaan uit een fusie in 2009, kent een roerige geschiedenis. Vier jaar geleden werd het voor een periode van zes maanden onder verscherpt toezicht geplaatst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Dat kwam doordat er structureel onveilig met medicijnen werd omgesprongen. In die periode kampten het bedrijf ook met financiële tekorten en onrust onder het personeel door een onduidelijke koers.

Reageer op dit artikel