nieuws

I-deals maken: dit levert het op

Personeelsmanagement

I-deals maken: dit levert het op

I-deals kunnen maatwerk bieden op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Hoe zet HR i-deals goed in?

Individuele afspraken over ontwikkeling die voor zowel het bedrijf als de medewerker goed uitpakken. Klinkt mooi. En wanneer deze i-deals goed worden gemaakt, zijn ze dat ook. I-deals kunnen duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van uw mensen verhogen doordat ze maatwerk bieden. Maar hoe werkt dat precies?
De i in i-deals staat voor idiosyncratic: apart, bijzonder, vreemd, typisch, ongewoon of merkwaardig. Een I-deal dient het belang van zowel de organisatie als de medewerker en is ook acceptabel voor collega’s. De gedachte erachter: medewerkers die doen wat zij leuk vinden, waar ze goed in zijn, of waar ze zich in willen ontwikkelen, passend bij hun levensfase, zijn meer tevreden, blijven langer inzetbaar en zijn effectiever.

Win-win

I-deals zijn op de persoon toegesneden maatwerkarbeidsovereenkomsten die voordeel opleveren voor bedrijf en medewerker en die vrijwillig tot stand zijn gekomen. Ook blijkt dat i-deals over ontwikkeling (zoals opleiding, carrièreontwikkeling en uitdagende doelen in het werk) positief uitpakken voor de motivatie om langer door te werken.

Filmpjes maken

Een voorbeeld van een i-deal is de afspraak van een medewerker om meer flexibiliteit in de werktijden te krijgen om het werk meer in te kunnen passen met de persoonlijke behoeftes (i-deals op het gebied van flexibiliteit). Een nog concreter voorbeeld is een callcentermedewerker die aan zijn baas vroeg of hij veelgestelde vragen mocht filmen en de filmpjes op internet mocht plaatsen. Hierdoor nam het aantal telefoontjes af. Win-win, want hij had leuker werk en de kosten gingen omlaag.

(Leer)wensen vervullen

I-deal making is een proces waarin werkenden samen met hun baas en collega’s zoeken naar een zodanige invulling van werk dat die zowel hun eigen (leer)wensen vervult als bijdraagt aan de doelen van de organisatie.

Zelf i-deals maken?

Tijdens de Doe & Denk Masterclass op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid van donderdag 23 juni aanstaande gaat u onder begeleiding van Cristel van de Ven met actie-onderzoek ontwikkelafspraken maken die voordelig zijn voor werknemer en bedrijf. Actie-onderzoek is een participatief proces dat theorie en praktijk verenigt. Samen met anderen zet u experimenten op om praktische oplossingen voor prangende kwesties, zoals duurzame inzetbaarheid, te vinden. Actie-onderzoek heeft als doel: het floreren van zowel individuele personen als de organisatie.

Tijdens deze Denk & Doe masterclass leert u over meer over actie-onderzoek en bedenkt u een experiment om ontwikkelafspraken (i-deals) gemeengoed te maken in uw organisatie. Zo zet u een concrete stap richting (meer) duurzame inzetbaarheid. Schrijf u nu in voor de Doe & Denk Masterclass op 23 juni of bekijk het programma. (Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid)

Reageer op dit artikel