nieuws

Zo verleidt u mensen tot zelfsturing

Personeelsmanagement

Zo verleidt u mensen tot zelfsturing

Gezonder en productiever werken, dat moet uit medewerkers zelf komen. Preken werkt niet. Verleiden tot zelfsturing wel. Hoe?

Veel beleid rondom gezonder werken en duurzame inzetbaarheid is gestoeld op het overtuigen van medewerkers. En dat werkt niet. Dat stelt trainer en adviseur in zelfsturing Arjella van Scheppingen in haar proefschrift ‘Fostering self-regulation in health in organisations’ (2014). ‘Dan zetten mensen de hakken in het zand.’ Wat wel werkt? Verleiding. En zelfsturing.

Motivatie aanboren

Het werkt beter om via zelfsturing en zelforganisatie (groepen) van mensen en organisaties in beweging te krijgen, stelt van Scheppingen. ‘Daarmee boor je energie en motivatie in mensen aan, zodat ze vanuit zichzelf de goede dingen gaan doen. Je kunt dat ook toepassen bij het verbeteren van een veiligheidscultuur, gezondheid en welzijn. Mensen moeten dat wel zelf invullen. Want als het niet vanuit mensen zelf komt, wordt het nooit zelfsturend.’

Nog een voordeel: medewerkers die zelfsturend werken zijn bovendien tevredener over de manier van leidinggeven in de organisatie, zo bleek uit recent onderzoek van Effectory.

In een open dialoog zoeken de belanghebbenden naar gedeelde waarden in het gewone dagelijkse werk, aldus Van Scheppingen. Duurzame inzetbaarheid, gezondheid, veiligheid of vitaliteit verbeter je als afgeleide van het wow-effect, the way of working. ‘Wat vinden we echt belangrijk in ons werk, wat willen we vasthouden en loslaten? Dat is het ‘samen zien’: de gouden driehoek.’

Lees ook: Best practice: zelfsturing bij Achmea

‘Tiny tasks’

‘Probeer de dialoog in te bedden in gangbare overlegvormen en werkprocessen. Bespreek in een werkoverleg wat geholpen heeft. En oefen de verandering met elkaar – samen doen’, aldus de trainster. Dat kan bijvoorbeeld met ‘tiny tasks’ (ontwikkeld door het Delft Institute of Postive Design, TU Delft). Daarbij worden zowel positieve als negatieve gedragingen uitgewerkt in kleine taakjes. Na een tijdje wordt er van taakjes gewisseld. ‘Op die manier geef je de gedeelde verandering met elkaar steeds kleine impulsen en blijf je die continu voeden.’ (Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid)

TIP: Hoe verleidt u medewerkers om aan een gezondere manier van werken te bouwen? Kom naar de workshop ‘Duurzaam gezond werken’ van Huub Pennock tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op donderdag 23 juni.

Reageer op dit artikel