nieuws

Zzp’er blij over eigen inzetbaarheid

Personeelsmanagement

Zzp’er blij over eigen inzetbaarheid

Zelfstandigen ervaren minder werkdruk en burn-outs dan mensen in loondienst.

Zzp’ers kunnen hun werk beter aan dan werknemers in dienst. In vergelijking met werknemers geven zelfstandigen aan minder vaak aan om te komen in het werk, minder vaak extra hard te moeten werken of een grote tijdsdruk te voelen. Kortom: zij ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak een burn-out en zijn tevredener over hun eigen duurzame inzetbaarheid. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het CBS en onderszoeksinstituut TNO.

Minder burn-outs

Ruim 7 procent van de zelfstandigen zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel.

TNO en het CBS baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp’ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Lees ook: 5 succesfactoren voor duurzame inzetbaarheid

Eigen tijd indelen

Wel draaien zzp’ers draaien gemiddeld meer uren: zo’n 36 per week tegen 30 uur voor werknemers. Maar, zelfstandige ondernemers hebben echter meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen. En dat is een van de manieren om werkstress te verminderen of te vermijden en te werken aan de eigen duurzame inzetbaarheid.

Verder blijkt dat de ondernemers over het algemeen meer bevlogen zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent stelt regelmatig helemaal op te gaan in hun werk; van de werknemers is dat ruim 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. En ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.

Zzp heeft het fysiek zwaarder

Tegenover dit alles staat dat zzp’ers wel vaker zeggen dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen in de (land)bouw en de industrie.

Pensioen halen?

De positievere inschatting van hun inzetbaarheid op lange termijn blijkt ook uit het feit dat zelfstandig ondernemers zonder personeel gemiddeld tot hun 67ste willen blijven werken. Ze denken daar ook geestelijk en lichamelijk toe in staat te zijn. Werknemers verwachten gemiddeld tot 63 jaar door te werken.

TIP: Hoe creëert u een inzetbaarheidsbeleid dat echt werkt? Kom naar het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 23 juni en doe mee met de sessie ‘Zo werkt u duurzame inzetbaarheidsbeleid wel’ van professor Aukje Nauta.

 

Reageer op dit artikel