nieuws

50-urige week ziekteverwekker voor vrouw

Personeelsmanagement

50-urige week ziekteverwekker voor vrouw

Extreem lange werkweken: voor vrouwen zijn ze schadelijk, voor mannen juist gunstig. Waarom is dat?

Een 50-urige werkweek. In elk bedrijf lopen er mensen rond die er een gewoonte van maken. Maar voor vrouwelijke werknemers is dat op de lange termijn vaak schadelijk voor de gezondheid. Voor mannen zijn die werkweken juist gunstig.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van The Ohio State University, zo meldt de Britse krant The Telegraph.

Lange werkweek geeft drie keer meer kans op ziekte

Vrouwen die extreem lange werkwerken draaien in hun carrière, hebben een grotere kans om ernstige ziekten te ontwikkelen als hartproblemen en kanker. Dat stelde het onderzoek, dat gegevens van 7500 mensen verzamelde gedurende 32 jaar.

Het risico op ernstige ziekten stijgt wanneer vrouwen meer dan 40 uur werken en klimt snel op wanneer zij boven de 50 uur per week draaien, zegt het onderzoek. Wanneer vrouwen drie decennia gemiddeld langer dan 60 uur werken, hebben zij drie keer meer kans op diabetes, kanker, hartproblemen en artritis.

Mannen hebben profijt van lange werkweek

Gek genoeg liggen die gezondheidsrisico’s voor mannen een stuk anders. Lange werkweken verhogen bij hen de kans op artritis, maar niet de kans op andere levensbedreigende ziekten.

Sterker nog, mannen bleken juist gezonde effecten te hebben van hun lange werkweken. Een werkweek tussen de 41 en 50 uur gaf mannen een lagere kans op hartziekten, longziekten en depressie dan wanneer zij minder dan 40 uur werkten.

Combi thuis en werk is ziekteverwekker

Maar vanwaar dit enorme verschil? Volgens de onderzoekers nemen vrouwen van nature het leeuwendeel van de zorg voor de familie en thuissituatie op zich. Het combineren van de ‘thuisrol’ en de ‘werkrol’ geeft extra stress, dat kan leiden tot meer ziekten.

Bovendien genieten vrouwen ook minder van hun vrije dag, zo bleek onlangs uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Op deze vrije dagen kunnen zij zich minder makkelijk losmaken van zorgtaken, waardoor het dagje vrij minder ‘vrij’ voelt dan voor mannen. Parttime werken is voor vrouwen vaak dan ook een strategische keuze voor meer rust.

Ook het feit dat vrouwen minder bevrediging vinden in hun werk dan mannen door de druk van het combineren van werk en thuisfront, heeft effect op de gezondheid. Dat kan al in hun twintiger- en dertiger jaren ontstaan, waarschuwen de onderzoekers. Over duurzame inzetbaarheid gesproken… Let u op uw hardwerkende carrièrevrouwen?

Meer lezen?
Man werkloos? Vrouw gaat niet meer uren draaien
‘Aantal vrouwen aan de top is teleurstellend’

 

 

 

Reageer op dit artikel