nieuws

Hieraan herkent u écht talent

Personeelsmanagement

Hieraan herkent u écht talent

We leven in een complexe tijd. Echt talent weet hiermee om te gaan. Aan deze eigenschap herkent u hen.

Het Amerikaanse leger omschreef ooit onze huidige periode als VUCA; Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguity. Momenteel is het een gangbare term om onze zogenoemde complexe samenleving te benoemen. Er wordt veel geschreven over technologie, economie of het veranderende politieke speelveld. Veel van de auteurs benadrukken dat vandaag de dag alles sneller gaat, onzekerder en complexer is dan vroeger.

Tekst Maarten van Beek

We leven niet in een ‘bijzondere’ tijd

Ik zie deze veranderingen zeker, maar dat we leven in een bijzondere tijd, vind ik onzin. We hebben het in 2016 echt niet moeilijker of zwaarder en onze uitdagingen zijn meestal niet groter dan die van onze ouders, grootouders en overgrootouders. Elke periode in de geschiedenis heeft haar eigen uitdagingen. Mensen hebben zich in elk tijdvak verder ontplooid en steeds meer hulpmiddelen (waaronder technologische) ter beschikking gekregen die ze zelf hebben ontwikkeld.

De uitvindingen van telefonie, luchtvaart, hoogwaardig gereedschap of internet zijn voorbeelden van hulpmiddelen die van grote invloed zijn op ons werk. Deze hulpmiddelen zorgen veelal dat we ons werk makkelijker en beter kunnen doen. Maar ze brengen natuurlijk ook nieuwe uitdagingen met zich mee.

Lees ook: 5 must do’s in talentmanagement

Talent pas zich vlotter aan

In elke periode zijn er mensen die zich vlotter dan anderen aanpassen, gebruik maken van deze hulpmiddelen, of nieuwe ontwikkelen. Dit heeft alles te maken met hun learning agility. Dit is veel meer dan het onophoudelijk aanleren van nieuwe vaardigheden en opnemen van nieuwe kennis. Het doelt niet op het leren zelf, maar op de competentie om dit voortdurend te doen.

Learning agility heeft een zekere overeenkomst met Darwins theorie van adaptatie. Het heeft ook betrekking op gedrag en de mogelijkheid om je aan te passen. Technologische vernieuwingen en het continu wisselende politieke, sociaal-economische speelveld vragen hier om.

Het gaat om intrinsieke motivatie

Aan hun learning agility herken ik echte talenten, echte leiders en echte vernieuwers. Het is de competentie die leiders, wetenschappers, specialisten ertoe beweegt zichzelf, vanuit hun intrinsieke motivatie, continu te verbeteren en hun performance te verhogen. (Over de auteur: Maarten van Beek is HR-directeur bij ING en columnist voor PW. Deze column schrijft hij op persoonlijke titel.)

 

Reageer op dit artikel