nieuws

Hoe houdt HR technici vast?

Personeelsmanagement

Hoe houdt HR technici vast?

Hoe houd je goede technici binnen de poort? Dat is volgens HR-managers in de technische branche de grootste uitdaging voor de komende jaren.

Dit blijkt uit de eerste editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1231 respondenten uit de technische branche. ROVC, opleider voor de technische branche, wil met dit rapport inzicht geven in onder meer de HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Grootste uitdaging is borgen van kennis

Het borgen van technische kennis en kunde (66 procent)  wordt gezien als grootse personele uitdaging. De technische sector kampt al jaren met een te lage instroom en een te hoge uitstroom van vakbekwame technici. Het gat tussen benodigde en beschikbare kennis is groot, zo constateren de onderzoekers.

Andere uitdagingen: selectie en vergrijzing

Naast het borgen van technische kennis en kunde wordt ook het selecteren van geschoold technisch personeel (15 procent) en vergrijzing/uitstroom (9%) als uitdaging genoemd. “Het is niet verrassend dat de thema’s waar HR zich de komende jaren mee bezig gaat houden hierop aansluiten”, stellen de onderzoekers. “Opleiding en ontwikkeling krijgen de hoogste prioriteit. Met 30 procent is dit het belangrijkste HR-thema voor de toekomst. Duurzame inzetbaarheid (12 procent  volgt op een tweede plek. Met één procent minder neemt competentiemanagement een derde plaats in.”

‘Zet in op duurzame inzetbaarheid’

John Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Om de personele uitdagingen het hoofd te bieden, moeten HR-managers niet alleen oog hebben voor het binnenhalen van mensen met kennis. Ook het behouden en borgen ervan is essentieel. Alleen dan kun je als organisatie kwaliteit garanderen en een onderscheidende positie in de markt bekleden. Een sterke focus op duurzame inzetbaarheid helpt hierbij. Medewerkers die gezond, gemotiveerd, met plezier en productief werken, dragen bij aan de kwaliteit. Daarnaast voorkom je dat kennis te snel wegvloeit.”

Meer weten? De ROVC TechBarometer kunt u gratis aanvragen op:  www.rovc.nl/techbarometer.

Reageer op dit artikel