nieuws

Zo stuurt HR op bedrijfscultuur

Personeelsmanagement

Zo stuurt HR op bedrijfscultuur

Wanneer talent zich niet thuis voelt in de bedrijfscultuur, stapt het op. Sturen op cultuur kan dit voorkomen. Hoe?

Vooral grote bedrijven kennen het probleem. Mooie nieuwe kandidaten binnengehaald, die al een paar maanden na hun start vertrekken: ze voelen zich niet thuis in de bedrijfscultuur. Vooral jonge medewerkers vertrekken sneller in het geval van een mismatch met de bedrijfscultuur, bleek onlangs uit onderzoek. Wanneer die cultuur helderder naar voren komt, trekt u ook het ‘juiste soort mens’ aan. Maar hoe ziet die bedrijfscultuur er dan uit? En hoe stuurt u daar op?

‘Zo doen wij het hier’

Heel droog omschreven is de bedrijfscultuur het geheel van gemeenschappelijke waarden en normen binnen een organisatie. Het laat zien hoe de medewerkers samenwerken, ‘hoe wij de dingen hier doen’.

Een manier om de cultuur te omschrijven is ze vastleggen in kernwaarden. Dat wil zeggen: de unieke waarden die écht kenmerkend zijn voor een specifieke organisatie. Vermijd daarbij platitudes als ‘klantgericht’, ‘uitdagend’, of ‘betrouwbaar’ en slogans met een te hoog abstractieniveau als ‘een stapje verder gaan’. Het gaat om de opvallende zaken in uw manier van (samen)werken waarmee u zich onderscheidt van andere bedrijfsorganisaties in uw branche, focus op de redenen waarom klanten voor u kiezen en niet voor uw ‘concullega’s’.

Baasloos werken

Ook Nederland kent ondernemingen die deze principes met succes al toepassen. Zoals Finext, een adviesbureau dat medewerkers consequent aanstuurt vanuit gedeelde waarden en niet met regels, taakomschrijvingen en procedures. Het bedrijf werkt vanuit ieders individuele mogelijkheden en niet vanuit formele functieomschrijvingen. Finext werkt sinds 1999 volledig ‘baasloos’ en helpt andere organisaties met het implementeren van zelfsturing en zelforganisatie binnen een specifieke afdeling of de complete organisatie.

En zo werkt het

Drs. Alexander Berkhoff, expert sociale innovatie en ondernemer, vertelt u er meer over tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op donderdag 23 juni aanstaande. Bekijk hier het programma.

Reageer op dit artikel