nieuws

Zorgmedewerker is vaker én langer ziek

Personeelsmanagement

Zorgmedewerker is vaker én langer ziek

Werkgevers in de zorg kende dit jaar het hoogste ziekteverzuim. Niet gek: het is onrustig in de sector.

De zorg kent al jaren de twijfelachtige eer van ‘koploper’ als het gaat om ziekteverzuim. Maar het verschil met het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland was het afgelopen kwartaal nog nooit zo hoog. Volgens het CBS bedroeg het zogeheten ziekteverzuimpercentage voor de branche in het eerste kwartaal 5,8 procent.

Het landelijk gemiddelde ziekteverzuim lag in de eerste drie maanden van het jaar op 4,3 procent. Dit betekent dat van alle duizend te werken dagen er 43 dagen door medewerkers zijn verzuimd vanwege ziekte.

Ziekteverzuimpercentage-16-06-28CBS2Bron: CBS

Hoger ziekteverzuim door onrust?

Het hoogst was het ziekteverzuim in verpleeg-en verzorgingshuizen: 6,7 procent. Ook in de maatschappelijke dienstverlening (welzijnszorg zonder overnachting) lag het verzuim afgelopen kwartaal boven de 6 procent. In de gezondheidszorg was het verzuim met 4,9 procent het laagst binnen de zorg.

In mei bleek al uit CBS-cijfers dat het aantal vacatures in de zorg toenam terwijl het aantal banen afnam in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook de vacaturegraad is sinds 2009 niet meer zo hoog geweest. Daarbij heeft de zorg natuurlijk een flink aantal reorganisaties achter de rug in de afgelopen jaren. De sector is op meerdere fronten een bedrijfstak in beweging, en dat lijkt voor onrust te zorgen onder werknemers.

Aan wie de taak om deze cijfers omlaag te krijgen? Als het gaat om preventie van ziekteverzuim vindt HR dat steeds meer een taak van de leidinggevende, zo bleek eerder uit onderzoek van Arbo Unie. Vooral wwanneer ziekte langdurig of chronisch kan worden. Maar in het herkennen en het bespreekbaar maken daarvan, hebben veel leidinggevenden nog stappen te maken, zegt HR.

Zorgwerknemers zijn vaker én langer ziek

Zorgmedewerkers melden zich niet alleen vaker, maar ook langer ziek. Dat laat de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO zien. in Vorig jaar meldden zij zich gemiddeld 1,2 keer ziek en bleven zij ruim 9 dagen thuis. Het landelijk gemiddelde is één ziekmelding. De gemiddelde werknemer verzuimde bovendien gemiddeld maar 7 dagen.

Werkgerelateerd ziekteverzuim kwam het meest voor onder werknemers in de welzijnszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen. In de welzijnszorg lag het werkgerelateerde verzuim op 26,1 procent, in de verpleeg- en bejaardentehuizen was het 25,5 procent. Hoger dan het landelijk gemiddelde: 21,6 procent. In de gezondheidszorg lag het werkgerelateerde verzuim met 19,3 procent zelfs onder het gemiddelde van alle werknemers. (ANP/CBS)

TIP: Ziekteverzuim voorkomen? Bestel het boek Ziekteverzuim in 100 vragen. 

 

Reageer op dit artikel