nieuws

Talentmanagement bij een opleider: 3 tips

Personeelsmanagement

Talentmanagement bij een opleider: 3 tips

Als u van iemand talentmanagement kan leren, is het wel van een opleider, niet? Drie interessante lessen van opleider ICM. 

Bij ICM Opleidingen & Trainingen weten ze: practise what you preach. Ontwikkelen zit de opleider in het bloed. De oprichters wisten vanaf de start in 2003 dat het een instituut moest worden waar mensen met plezier naar hun werk gaan. Waar medewerkers vanuit hun talent worden ingezet en waar ze zichzelf kunnen zijn. Dan komen die mooie resultaten vanzelf.

En zo geschiedde. Het bedrijf zette een sterk staaltje talentmanagement neer. ICM werd drie keer uitgeroepen tot beste opleider van Nederland. Daarbij werd de organisatie meerdere malen bekroond door Great Place To Work tot beste werkgever. Ondertussen is ICM uitgegroeid tot één van de drie grootste opleidingsinstituten van Nederland.

Wat kunt u van deze club leren? Emile Langerak, ICM’s algemeen commercieel manager en spreker op het Congres Talent en Performance op 11 oktober, geeft u een kijkje in de keuken.

1. Dienend leiderschap schept een leercultuur

Wie bij ICM Opleidingen & Trainingen werkt, krijgt vrijheid. Managers scheppen het kader en zetten een toekomstvisie neer. Daarbinnen zijn medewerkers zelf verantwoordelijk voor de invulling van hun werk. Leidinggevenden faciliteren en sturen bij waar nodig, maar zijn niet controlerend.

‘Zulk diendend leiderschap kan soms lastig zijn voor managers. Ruimte geven betekent ook op je handen zitten als het anders gaat dan je zelf zou willen’, legt Langerak uit. Maar daardoor ontstaan er wel nieuwe inzichten. ‘Bovenal geeft het medewerkers ruimte om verantwoordelijkheid te nemen en dat stimuleert persoonlijke groei. Voorwaarde is wel dat mensen fouten mogen maken en niet direct afgerekend worden als iets niet resulteert in een succes.’

TIP! Meer weten over talentmanagement bij ICM? Emile Langerak spreekt op het Congres Talent & Performancemanagement op 11 oktober in Breukelen. Bekijk hier het programma.

2. Successen vieren doe je niet alleen

Fouten maken is dus ruimte voor. Maar des te meer voor successen vieren, hoe klein ook. Dat levert een positieve bijdrage aan de organisatiecultuur, merkt Langerak. ‘Ieder mens vindt het fijn om erkend en gewaardeerd te worden. Dat zorgt voor erkenning en waardering. Maar het stimuleert collega’s eromheen ook om op te staan en zichzelf te laten zien.’

En hier komen de leidinggevenden weer om de hoek. Want zo’n cultuur vraagt – ook – van hen dat ze zich kwetsbaar op durven te stellen. Langerak: ‘Als een team een goede prestatie heeft neergezet, moet je hén ook dat podium geven. Waar je als manager vaak de credits krijgt, moet je dus ook opzij durven stappen en een rol in de coulissen aan kunnen nemen.’

Lees ook: 5 must-do’s in talentmanagement

3. Ontwikkeling is niet iets wat je kunt opleggen

Dat weten ze bij ICM Opleidingen & Trainingen als geen ander. Je wilt mensen die eigen regie nemen over hun ontwikkeling, weet Langerak. ‘In onze trainingen kom ik geregeld tegen dat mensen gestuurd worden door hun leidinggevende. Wanneer er geen enkele intrinsieke motivatie voor persoonlijke ontwikkeling is, dan wordt het hard werken en is het effect minimaal.’

Bij de selectie van nieuwe medewerkers wordt daarom expliciet aan kandidaten gevraagd wat ze de organisatie te bieden hebben, en wat ze zelf graag willen leren. Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Langerak: ‘Wanneer mensen hun ontwikkeldoelen al in het sollicitatiegesprek kenbaar maken, stimuleer je ze deze ontwikkeling daadwerkelijk vorm te geven.

Tijdens het werk stimuleren we deze groei onder andere door mensen op hun talent in te zetten, bijvoorbeeld op nieuwe projecten. Ook bespreken we hun voortgang al in werkbesprekingen. Niet alleen tijdens de formele functionerings- en beoordelingsgesprekken.’

Lees alle lessen van ICM in het volledige artikel op Over Strategische Personeelsplanning

 

Reageer op dit artikel