nieuws

Slaapproblemen: hoe pakt HR dit aan?

Personeelsmanagement

Slaapproblemen: hoe pakt HR dit aan?

Eén op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Maar het probleem aankaarten, is voor velen nog een stap te ver. Waarom HR meer aandacht moet besteden aan slaapproblemen.

Werknemers en werkgevers zijn zich vaak niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer. Maar liefst één op de zes mensen kampt met slaapproblemen en 64 procent functioneert om die reden minder goed op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS Nipo, onder bijna 3500 werknemers.

“We worden ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl; we eten gezonder én bewegen vaker. Des te opvallender is dat we het belang van een goede nachtrust over het hoofd lijken te zien of soms zelfs negeren. Terwijl slaap minstens net zo belangrijk is”, aldus zorgverzekeraar Zilveren Kruis die het onderwerp slaapproblematiek bij veel organisaties op de agenda wil krijgen en bespreekbaar wil maken.

Oorzaak slaapproblemen

Gemiddeld slapen werkende Nederlanders 7 uur per nacht. Vrouwen slapen ruim een kwartier langer dan mannen. Mensen met slaapproblemen slapen bijna een uur minder per nacht: de meest genoemde redenen zijn vroeg wakker (50 procent) en niet door kunnen slapen (52 procent).

De gevolgen van te weinig slaap worden niet altijd overzien. “Veel werknemers en werkgevers zijn zich vaak nog onbewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloervariërend van concentratieproblemen (59 procent) tot zelfs het maken van fouten (25 procent)”, aldus de onderzoekers.

Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd voor het slechte slapen. “Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werk gerelateerd is (49 procent). Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.”

Verder blijkt dat hoger opgeleiden vaker slaapproblemen hebben dan laag opgeleiden: 69 procent tegen 46 procent. Mannen (56 procent) geven vaker aan dan vrouwen (44 procent) dat het werk de oorzaak is van hun slaapproblemen. Vrouwen liggen vaker wakker van privésituaties: 55 procent, tegen 42 procent bij de mannen.

Bespreekbaar maken op het werk

Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten heeft op dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk. Hoe komt dat? Zilveren Kruis vroegen het de mensen op straat:

Lees ook het boek ‘De Bedrijfsatleet, Managen onder druk’, waarin het belang van een goede nachtrust benadrukt wordt 

Slaapcursus voor werknemers

Uit het onderzoek komt naar voren dat één op de zeven mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties, aldus Zilveren Kruis die bedrijven daarom inzicht wil bieden in het effect van slaapproblemen.

Een oplossing voor slaapproblemen kan zijn om als werkgever werknemers een slaapcursus aan te bieden. “We hebben op en naast het werk tegenwoordig een cursus voor bijna alles. Van een stoppen-met -roken-cursus tot een cursus stressmanagement. Allemaal om beter in je vel te zitten. Waarom nemen werkgevers slaapproblemen dan zo weinig serieus? Als je de prestaties van je medewerkers echt wilt verbeteren, bied je anno 2016 iedereen een slaapcursus aan”, zegt Jan- Willem Evers, directeur Zilveren Kruis.

Een advies tijdens zo’n slaapcursus kan zijn om minder te ‘snoozen’. “Natuurlijk wakker worden is het fijnst voor je hersenen, zonder een alarm. Dit is uiteraard niet voor iedereen een realistische optie, maar in mijn workshops geeft maar liefst 80 procent van de deelnemers aan dat ze snoozen (als je je alarm meerdere keren af laat gaan in plaats van direct op te staan). Dit heeft een directe impact op de kwaliteit van de slaap. Ik raad daarom aan om te stoppen met snoozen en in plaats daarvan je dag meteen actief te starten”, zegt slaapconsulent Els van der Helm.

Lees ook: Ochtendmensen zijn langer inzetbaar

Behalve een slaapcursus kan een werkgever werknemers ook in de gelegenheid stellen om een powernap  te doen op het werk. Hiervoor moeten dan aparte ruimtes aangeboden worden. Kijk voor meer adviezen en tips op www.zilverenkruis.nl/zakelijk

Reageer op dit artikel