nieuws

Nederlandse werknemers bij gelukkigste ter wereld

Personeelsmanagement

Nederlandse werknemers bij gelukkigste ter wereld

Werknemers in Nederland behoren wereldwijd tot de gelukkigste en meest loyale. Op de jaarlijkse Global Workforce Happiness Index nemen zij de zesde plaats in.

Voor de Global Workforce Happiness Index ondervroeg Universum, specialist in employer branding, meer dan 200.000 werknemers in 57 landen wereldwijd.

Het geluk en de loyaliteit van de Nederlandse werknemers is in een jaar tijd bovendien fors toegenomen. Op dezelfde index scoorden zij een jaar eerder nog een veertiende plek.

Aan boord houden van talent

Het geluk van werknemers is cruciaal om talent binnen te houden en te kunnen beschikken over een gemotiveerd personeelsbestand dat goede resultaten neerzet en blijft innoveren. Het onderzoek toont daarbij aan dat minder gelukkige werknemers makkelijker over te halen zijn om over te stappen naar de concurrent.

‘De Global Workforce Happiness Index helpt werkgevers de bredere context waarin hun werknemers werkzaam zijn te begrijpen, zodat ze weten op welke aspecten van de werkcultuur ze de nadruk moeten leggen om talent te behouden én aan te trekken,’ stelt projectmanager van het onderzoek Daniel Eckert. ‘In de meeste landen zijn de hoofdredenen om van baan te wisselen een betere compensatie en arbeidsvoorwaarden bij een andere partij en grotere kansen op een bevordering. Deze zaken staan echter los van de mate van werkgeluk.’

Top tien

De top tien wordt ook dit jaar voornamelijk ingevuld door Europese landen en dan met name door die uit de Nordics. Zo wordt de top drie ingenomen door Denemarken, Noorwegen en, vrij verrassend, Costa Rica. Een onderzoek van consultant Gallup wees op de rol van het toerisme als oorzaak van het constante en aangename werk in dit Latijns-Amerikaanse land. Zweden volgt op plek nummer vier, Oostenrijk completeert de top vijf.

Hierna is ons land dus aan de beurt met de zesde plek. We worden op de voet gevolgd door Finland en België. De top tien wordt gecompleteerd door Hongarije en de Tsjechische Republiek. Duitsland valt met een elfde plek net buiten de top tien.

Lees meer op PW de Gids: de manier waarop uw medewerkers opzeggen, zegt zeker iets over uw organisatie.

 

Reageer op dit artikel