nieuws

Loopbaanstation helpt met vinden van de droombaan

Personeelsmanagement

Loopbaanstation helpt met vinden van de droombaan

In Nederland doet slechts 11 procent van de werknemers werk wat hij of zij echt leuk vindt. Met het Loopbaanstation willen werkgevers en werknemersorganisaties zorgen dat mensen een baan vinden die echt bij hen past.

Het Loopbaanstation is een coöperatie met als doel om inclusief ondernemerschap te stimuleren vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft op een baan die bij hem of haar past.

Schoonmaakorganisatie Asito, Sollicitatietools en vakbond CNV zijn betrokken bij de oprichting van het Loopbaanstation. Andere werkgevers zullen zich op korte termijn aansluiten.

Productiever en gelukkiger

Mensen die een baan hebben die bij hen past, zijn productiever en gelukkiger. Dit is goed voor zowel de werkgever als de medewerker zelf. Daarnaast verdwijnen functies door invloed van robotisering of andere technologie. De mensen in deze functies moeten op zoek naar een andere baan. Het Loopbaanstation helpt mensen bij het vinden van een geschikte branche en functie.

Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden Lees ook: Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden

Doorstromen naar een echte baan

Annemarie Keemers, bestuurder van het Loopbaanstation: “Dit helpt mensen een baan te vinden die echt bij hen past. Dit kan zijn de doelgroeper die een eerste stap op de arbeidsmarkt heeft gemaakt en nu wil doorstromen naar een echte baan. Maar dit kan ook iemand zijn die liever iets anders zou doen.”

Kracht en passie

Via tests achterhaalt het Loopbaanstation waar de kracht en de passie van de medewerker ligt. Daarna kunnen eventuele hiaten in zijn of haar kennis op intersectorale wijze worden geschoold. Keemers: “Met de partners in het Loopbaanstation zoeken we vervolgens naar een passende functie. Op deze manier werken we aan pure inclusiviteit: echt iedereen hoort erbij.”

 

“Via het Loopbaanstation kan iemand de stap maken van
schoonmaakkracht naar buschauffeur,
machinist of een andere functie”

Hans van Leeuwen, HR-directeur van Asito

 

Afstand tot de arbeidsmarkt

Hans van Leeuwen, HR-directeur van Asito: “Wij geven veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om ervaring op te doen bij een reguliere werkgever. Ze leren hier werknemersvaardigheden en krijgen verschillende trainingen. Maar zo’n eerste baan is niet voor al deze mensen het eindstation. Velen van hen kunnen en willen een volgende stap maken.”

Trainingen en contacten

Ook reguliere werknemers kunnen een beroep doen op het collectief, zegt Van Leeuwen. “Via het Loopbaanstation kan iemand bijvoorbeeld de stap maken van schoonmaakkracht naar buschauffeur, machinist of een andere functie. Het Loopbaanstation ondersteunt met trainingen en het leggen van contacten. Asito is als mede-oprichter de eerste grote werkgever die is verbonden aan het Loopbaanstation, maar dat zullen er snel meer worden.”

Talenten optimaal gebruiken

Jan Kampherbeek, CNV: “Het loopbaanstation past in de visie van het CNV dat iedereen zijn talenten optimaal moet kunnen gebruiken. Het sluit ook aan bij de ideeën die we als CNV hebben om het iedereen mogelijk te maken zich te ontwikkelen voor meer dan één branche. Het scholingsfonds van CNV en de afspraak die daarover in de schoonmaakCao over zijn gemaakt zijn daar ook voorbeelden van.”

Honderd mensen in ideale baan

De oprichtingsacte van de coöperatie Loopbaanstation is getekend door Asito, CNV en Sollicitatietools. De komende maanden worden, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Start Foundation, de voorbereidingen getroffen en partnerbedrijven gezocht om aan het einde van het jaar de eerste mensen te kunnen herplaatsen. Het Loopbaanstation hoopt honderd mensen per jaar te helpen bij het vinden van de ideale baan.


Een leven lang leren en duurzame inzetbaarheid staan overal bovenaan de agenda. Hoe krijg je medewerkers in beweging? U leert er alles over tijdens het elfde nationaal event Opleiding & Ontwikkeling.

Reageer op dit artikel