nieuws

De donkere kant van behulpzame collega’s

Personeelsmanagement

De donkere kant van behulpzame collega’s

Pas op voor behulpzame medewerkers. Wie ’s morgens een collega helpt, is ’s middags vaak mentaal uitgeput en alleen nog maar uit op zijn eigen belang. Met als gevolg een verpeste werksfeer.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Eli Broad College of Business, onderdeel van de Michigan State University. Vooral wie toch al niet al te fit op het werk aankomt, kan ’s middags flink te lijden hebben onder het eigen behulpzame gedrag in de ochtend.

Berekenend gedrag

“De grotere mentale vermoeidheid doordat ze ’s ochtends collega’s helpen, zorgt ervoor dat werknemers ’s middags juist minder behulpzaam waren. Nog interessanter was dat hun gedrag ’s middags berekenender was”, zegt Russell Johnson, managementprofessor van Broad College of Business. “Ze switchen van behulpzaam in de ochtend naar egoïstisch in de middag.”

Vergiftigde werksfeer

Johnson trekt hieruit de conclusie dat behulpzaam gedrag verstorend kan werken op de werksfeer. “Uit onderzoek blijkt dat berekenend gedrag kan uitmonden in een vergiftigde werksfeer. Dat heeft negatieve consequenties voor het welzijn van de werknemers en hun productiviteit”, aldus Johnson.

Extra pauzes inlassen

Johnson suggereert niet dat behulpzaam gedrag moet worden ontmoedigd. Hij vindt wel dat leidinggevenden oog moeten hebben voor de mogelijke negatieve gevolgen. Als werknemers een helpende hand uitsteken, moeten ze daarna een pauze kunnen nemen. Lukt het niet om een extra pauze in te lassen, dan moeten de leidinggevenden benadrukken hoe belangrijk het is dat werknemers na werktijd hun werk helemaal loslaten om hun batterij weer op te laden.


Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgen HR-professionals de instrumenten om hun medewerkers aan de slag te laten gaan met duurzame inzetbaarheid. Klik hier voor het volledige programma

Reageer op dit artikel