nieuws

Talentmanagementbeleid: alleen voor de toppers?

Personeelsmanagement

Talentmanagementbeleid: alleen voor de toppers?

De grootste kopzorg van HR-managers is de vraag of de organisatie nog wel kan beschikken over de juiste competenties voor de veranderende marktomstandigheden. Ook vrezen zij voor een tekort aan technische vaardigheden in de organisatie.

Dat blijkt uit de Raet HR Benchmark 2017. Bestuurders en HR-managers hebben daarom strategische personeelsplanning en opleiding en ontwikkeling hoog op de agenda staan als onderdeel van hun talentmanagementbeleid .

Zij kijken daarbij nadrukkelijk niet alleen naar het talent in de eigen organisatie. Voor het eerst in vijf jaar hoort ook werving en selectie weer tot de topprioriteiten. Meer dan voorafgaande jaren piekeren bestuurders erover of hun organisatie in staat is talent aan te trekken en te behouden.

Inclusief of exclusief talentmanagementbeleid

Richt het talentmanagementbeleid zich vooral op de high-potentials, of wordt iedereen als een talent beschouwd? Bestuurders kiezen in meerderheid voor inclusief beleid. 73 procent zegt dat de organisatie investeert in de ontwikkeling van alle medewerkers. HR-managers zijn iets minder uitgesproken: net iets meer dan de helft (56%) onderschrijft deze stelling.
Lees ook de whitepaper Talentmanagement: iedereen is belangrijk

Medewerkers zijn niet overtuigd

Organisaties slagen er nog onvoldoende in om hun waardering voor het talent van medewerkers over te brengen. Slechts 31 procent van de ondervraagde werknemers in de HR Benchmark zegt dat de organisatie investeert in de ontwikkeling van alle medewerkers.

talentmanagementbeleidBeleid is onbekend

Een op de vijf werknemers zegt dat zijn werkgever helemaal geen talentmanagementbeleid voert. 16 procent weet het simpelweg niet. 10 procent weet wel dat er beleid is, maar zegt dat dit vooral is gericht op de high-potentials. 9 procent meent dat talentmanagement vooral is voorbehouden aan het management.
Overigens moet 11 procent van de HR-managers in het onderzoek bekennen dat de eigen organisatie inderdaad niet aan talentmanagement doet.

Betere communicatie nodig

De onderzoekers van Raet komen tot de conclusie dat het niet genoeg is om talentmanagementbeleid te voeren. HR moet ook aandacht besteden aan de communicatie daarover.

Opleiding en ontwikkeling krijgt topprioriteit

36 procent van de respondenten noemt opleiding en ontwikkeling als de belangrijkste prioriteit voor dit jaar. Een zelfde percentage vindt strategische personeelsplanning het belangrijkst. Duurzame inzetbaarheid krijgt met 34 procent de derde plaats.

Meer weten? whitepaper Talentmanagement: iedereen is belangrijk leest u alle uitkomsten van het onderzoek van Raet en Kantar TNS.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel