nieuws

Voor pensioenplanning rekent Nederlander op werkgever

Personeelsmanagement

Voor pensioenplanning rekent Nederlander op werkgever

Meer dan 80 procent van de Nederlanders rekent op zijn werkgever voor onafhankelijk financieel advies met betrekking tot het plannen, sparen en investeren voor het pensioen. Toch kan bijna een op de acht niet via zijn werkgever sparen voor zijn oude dag.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer naar financiële zekerheid, onder ruim 8.300 personen uit de internationale (beroeps)bevolking. De pensioenplanning blijkt een bron van stress. Twee op de drie Nederlanders voelen zich onzeker over hun financiële toekomst. Slechts 21 procent heeft er vertrouwen in dat hij uiteindelijk voldoende voor zijn pensioen zal sparen.

Pensioenplanning onvoldoende

Die stress is niet zonder reden, zegt  David Sanderse, ceo bij Mercer Nederland: “De angst om te weinig te sparen voor het pensioen is voor veel Nederlanders helaas terecht. Nederlanders verwachten dat ze vijftien tot twintig jaar gepensioneerd zijn, maar kunnen zich dat niet permitteren zonder betere financiële planning. Werknemers moeten zich nu zelf meer dan ooit actief bezighouden met hun eigen financiële planning, niet in de laatste plaats vanwege een verschuiving in de pensioenwet die meer nadruk legt op het individu.”

Zorgen over financiële toekomst

Hoewel de respondenten zeggen zich zorgen te maken over hun financiële toekomst, is dat zelden een reden om in actie te komen. Op dit moment staat de financiële planning bij veel Nederlanders onderaan hun prioriteitenlijst. Meer dan de helft heeft niet berekend hoeveel geld hij nodig heeft voor zijn pensioen en heeft dan ook geen idee waar hij staat als hij stopt met werken.

Geen persoonlijk pensioenplan

Bijna de helft van de Nederlanders neemt niet deel aan een persoonlijk pensioenplan. 13 procent geeft aan dat het niet mogelijk is om bij zijn of haar werkgever deel te nemen aan een pensioenplan. Meer dan de helft van de 18- tot 34-jarigen verwacht dat ze moeten blijven werken na hun pensioen of zelfs nooit met pensioen gaan.

Rol werkgevers

Sanderse vindt dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Nu het pensioen meer gericht wordt op het individu is het aan de werkgever om werknemers daarover te informeren. Bijvoorbeeld over de keuzemogelijkheden van het nieuwe pensioenstelsel. Dat is voor veel Nederlanders nog abracadabra. Werkgevers moeten daarbij inspelen op de behoeften van het individu en niet meer op het collectief. Zo wil de een wellicht extra bijdrage in de individuele pensioenpot, terwijl een ander liever een auto van de zaak wil.”

Reageer op dit artikel