nieuws

Vooral hoogopgeleide fulltimer schoolt zich bij

Personeelsmanagement

Vooral hoogopgeleide fulltimer schoolt zich bij

Hoe meer uren ze werken, hoe groter de kans dat werknemers zich bijscholen. Ook wie al hooggeschoold is, volgt vaker een werkgerelateerde cursus.

Dat blijkt uit onderzoek dat hetCentraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde in opdracht van Eurostat. Ruim de helft van de 25- tot 65-jarige werkenden volgt werkgerelateerde cursussen. Laagopgeleiden, ouderen en deeltijdwerkers nemen het minst vaak aan deze cursussen deel.

Investering werkgever

Werkgevers lijken eerder bereid te investeren in de opleiding van hoogopgeleide werknemers. 29 procent van de laagopgeleide werkenden neemt deel aan werkgerelateerde cursussen, van de hoogopgeleiden is dit bijna 68 procent. Hoogopgeleiden worden hiervoor beduidend vaker dan laagopgeleiden gecompenseerd door hun werkgever.

Voltijd en deeltijd

Ruim vier op de tien werkenden met een voltijd baan óf een grote deeltijdbaan (20 uur per week of meer) volgen een of meer werkgerelateerde cursussen. De meesten van hen (70 procent) ontvangen voor ten minste één cursus een vergoeding van de werkgever. Werkzame personen met kleine banen (minder dan 12 uur per week) volgen minder vaak een cursus voor het werk, te weten 30 procent.

Kortdurende cursussen

Wie een werkgerelateerde cursus volgt, doet dat meestal buiten de schoolbanken. Dit geldt voor zowel werknemers als zelfstandigen. In 2016 volgde 52 procent van de 25- tot 65-jarige werkenden scholing voor het werk. Het gaat dan om doorgaans kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars. Begeleide training op de werkplek, bijvoorbeeld een inwerktraject voor nieuwe medewerkers, is niet meegeteld.

Reden voor werkgerelateerde cursus

Werkenden geven meestal meerdere redenen om deel te nemen aan een werkgerelateerde cursus. Voor verreweg de meesten (acht op de tien) is het beter uitoefenen van hun werk één daarvan. Daarnaast zijn bijscholingen relatief vaak beroepsmatig verplicht of eist de werkgever de scholing. De helft van de werkenden noemt zo’n verplichting als reden. Dit geldt bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en welzijn, en in de financiële dienstverlening.

Vergroten carrièrekansen

Het vergroten van carrièrekansen is voor 44 procent een reden voor bijscholing. Het opstarten van een eigen bedrijf wordt door een veel kleiner aandeel van de werkenden genoemd (6 procent). Naast een motivatie op het gebied van werk noemen cursisten ook persoonlijke redenen om een cursus te doen, zoals het opdoen van kennis en vaardigheden die hun interesse hebben, of die nuttig zijn in het dagelijks leven.

 

Reageer op dit artikel