nieuws

Koopkracht stijgt in 2019

Personeelsmanagement

Volgens het kabinet Rutte III gaat 96 procent van de Nederlandse huishoudens er in koopkracht op vooruit.

Koopkracht stijgt in 2019

De koopkracht stijgt met gemiddeld 1,5 procent. Werkenden profiteren volgens staatssecretaris  Snel van Financiën het meeste, dankzij de verlaging van het belastingtarief. Dat geldt dan voor mensen met een midden- of hoog inkomen. Voor werkenden is er een plus van 1,6 procent.

Koopkracht uitkeringsgerechtigden stijgt minder

Uitkeringsgerechtigden en mensen met een laag loon krijgen er minder bij. Zij kunnen 0,9 procent koopkrachtstijging tegemoet zien. Gepensioneerden zien hun koopkracht stijgen met 1,5 procent.

Economische groei

In 2018 wordt een economische groei verwacht van 2,8 procent. Dat groeicijfer komt overeen met de vorige raming uit augustus 2018. Het kabinet verwacht voor 2019 een economische groei van 2,6 procent. De economische groei is net wat lager dan dit jaar doordat de woningmarkt minder uitbundig is, en de uitvoer volgens de prognoses dan iets terugvalt. Tevens kunnen de Brexit en dreigende handelsconflicten ook nog roet in het eten gooien.

Btw-tarief

Door de stijging van het lage btw-tarief (van 6 naar 9 procent) worden boodschappen volgend jaar gemiddeld 2,83 euro duurder per honderd euro. Ook gaan huishoudens meer betalen voor aardgas maar minder voor elektriciteit. Verder wordt volgens het kabinet een stijging van de zorgverzekeringspremie verwacht. Deze stijging is per verzekerde ongeveer tien euro per maand. Het kabinet ziet ondanks de stijgingen van prijzen van producten nog steeds een koopkrachtverbetering voor de gemiddelde Nederlander.

Werkloosheid

Volgens het kabinet zal in de loop van 2019 de werkloosheid dalen naar een niveau van 3,5 procent. Dat komt neer op ongeveer 300.000 mensen. In juli 2018 was het aantal werklozen 348.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. Een maand daarvoor was dit percentage zelfs nog 3,9 procent. In juni 2018 hadden bijna 8,8 miljoen mensen betaald werk.

Bron: ANP, CPB

 

Reageer op dit artikel