nieuws

Vaste werknemer is vaker psychisch moe dan flexkracht

Personeelsmanagement

Werkenden in Nederland klagen steeds vaker over psychische vermoeidheid door werk. In 2015 was 13 procent minstens enkele keren per maand psychisch uitgeput, in 2017 was dat gestegen naar 16 procent. Vooral relatief jonge werknemers en mensen in vaste dienst hebben het zwaar.

Vaste werknemer is vaker psychisch moe dan flexkracht

Dit meldt het CBS op basis van recente cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het CBS en TNO. De ervaren psychische vermoeidheid is gebaseerd op vijf vragen die specifiek over werk gaan.

De psychische vermoeidheid door werk nam onder bijna alle leeftijdsgroepen toe, het sterkst onder werknemers van 65 tot 75 jaar. Werknemers van 25 tot 35 jaar waren met bijna 20 procent het vaakst psychisch vermoeid door het werk. Onder zelfstandig ondernemers waren dat de 35- tot 45-jarigen, bijna 11 procent.

Lees ook: Weg met werkstress: minder ziekteverzuim door meer werkplezier

Vaste dienst maakt moe

Werknemers met een vaste arbeidsrelatie ervaren vaker werkgerelateerde psychische vermoeidheidsklachten dan werknemers met een flexibele arbeidsrelatie: 17 procent tegen 14 procent. Tussen deze flexwerkers bestaan grote verschillen in psychische vermoeidheid. Uitzendkrachten zijn ruim twee keer zo vaak vermoeid door hun werk (20%) dan oproep- of invalkrachten (9%). Zelfstandigen zonder personeel rapporteren minder vaak vermoeidheidsklachten (8%) dan zelfstandigen met personeel (11%).

Vormen van psychische vermoeidheid door werk

psychische vermoeidheid door werkDe meest voorkomende klacht is dat men zich leeg voelt aan het einde van een werkdag: 30 procent van de werknemers, en 20 procent van de zelfstandig ondernemers voelt zich enkele keren per maand of vaker zo.

Daarnaast voelt bijna 20 procent van de werknemers en 12 procent van de ondernemers zich ’s ochtends moe wanneer ze met het werk worden geconfronteerd. Ook andere aan het werk gerelateerde vermoeidheidsklachten worden vaker door werknemers dan zelfstandig ondernemers gerapporteerd, zoals emotionele uitputting. Meer dan een op de tien vindt dat het veel vergt om met anderen samen te werken.

Gratis webinar werkstress

WerkstressWilt u ontdekken wat u als werkgever anders kan doen om werkstress te verlichten? Volg dan op dit gratis webinar. Daarin presenteert Prof. dr. Willem van Rhenen, Chief Health Officer van Arbo Unie, een aanpak die echt zoden aan de dijk zet. 

Reageer op dit artikel