nieuws

Inzetbaarheid oudere werknemer geeft werkgever kopzorgen

Personeelsmanagement

Werkgevers maken zich zorgen over de verhoogde AOW-leeftijd. Zij verwachten problemen door beperkte inzetbaarheid van mensen met gezondheidsproblemen en voorzien dat werknemers het lichamelijk niet volhouden om door te werken tot de AOW-leeftijd. Het goede nieuws is dat die zorgen zich uiten in meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid.

Inzetbaarheid oudere werknemer geeft werkgever kopzorgen

Dat blijkt uit onderzoek van Netspar, een denktank die zich bezighoudt met vraagstukken rondom het pensioen en vergrijzing. De werkgevers staan niet alleen in hun zorgen. Bijna de helft van de werknemers (40%) ziet het halen van de eindstreep somber in. Sterker nog, driekwart van de oudere werknemers denkt dat zijn leidinggevende helemaal niet zit te wachten op oude rotten op de werkvloer.

Lees ook: Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Zzp’ers

Waar werknemers en werkgevers zich vooral zorgen maken over de hogere AOW-leeftijd, lijken zzp’ers vast van plan te zijn om langer door te werken. Dat komt niet alleen voort uit financiële nood, maar ook uit het feit dat zzp’ers meer invloed hebben op hun werkomstandigheden waardoor ze het langer volhouden. Thuiswerkmogelijkheden en flexibele uren lijken een rol te spelen bij het langer willen doorwerken.

Lees ook: Oudere werknemer kan miljarden opleveren voor BV Nederland

Leestip!

Leestip!

Industrie en bouw

Vooral in de industrie en de bouw zijn werknemers bang dat ze de AOW-gerechtigde leeftijd niet in goede gezondheid zullen halen. Zij zouden het liefst 2,8 jaar eerder willen stoppen met werken dan dat verwachten dat op basis van de huidige AOW-regels mogelijk zal zijn. Gemiddeld genomen willen werknemers het liefst stoppen met werken als ze 63,4 jaar oud zijn.

Duurzame inzetbaarheid

De zorgen die werkgevers hebben over langer doorwerken, lijken zich in actie te vertalen. In tegenstelling tot tien jaar geleden zet de meerderheid van de werkgevers actief in op HR-methoden voor duurzame inzetbaarheid. Vooral om- en bijscholing voor oudere werknemers worden regelmatig ingezet, maar ook informele maatregelen zoals voorlichting en bewustwording.

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid

Uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid van PW. en Factor Vijf blijkt echter dat er op het gebied van duurzame inzetbaarheid een diepe kloof is tussen goede bedoelingen en concrete maatregelen.

Lees ook: Duurzame inzetbaarheid: veel woorden, weinig concrete maatregelen

Als het gaat om de ontwikkeling van medewerkers bijvoorbeeld, is er een dalende lijn waar te nemen. Vorig jaar vond 64 procent van de respondenten in het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid dat er volop opleidingsmogelijkheden waren binnen de eigen organisatie. Nu is dat 57 procent.

Reageer op dit artikel