nieuws

Werken in de hitte: zo hou je het hoofd koel

Personeelsmanagement

Het is heet, héél heet. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw medewerkers gezond en veilig werken als de hitterecords sneuvelen?

Werken in de hitte: zo hou je het hoofd koel

Met de tropische vooruitzichten voor de komende week is het Nationaal Hitteplan van het RIVM geactiveerd voor heel Nederland. Sowieso geldt: zoek de schaduw op, pas uw tempo aan en vergeet niet om genoeg te drinken. Toch zijn hoge temperaturen een extra aandachtspunt als u moet werken.

Arbowet en veilig werken in de warmte

De Arbowet geeft geen maximumtemperatuur voor veilig werken in de warmte. Maar de wet stelt wel dat de temperatuur op de werkplek de gezondheid van de werknemers niet mag schaden. Werknemers die het te warm vinden om te werken, moeten hierover in gesprek gaan met hun werkgever. Valt er niets te doen aan werken bij een hoge temperatuur, dan moet de werkgever in ieder geval:

 • nagaan of werken in de warmte echt nodig is
 • de duur van het werk in de warmte verkorten
 • werkzaamheden in de warmte afwisselen met werk op een koelere plek
 • koele dranken aanbieden
 • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen

Kwetsbare groepen lopen meer risico

Kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht of luchtwegaandoeningen, lopen meer risico bij warmte. Mensen die buiten werken of in warme ruimtes, moeten zich ook extra in acht nemen. Dit wegens het risico op huidkanker door overmatige blootstelling aan krachtige zonneschijn.  Daarnaast kan de slechte luchtkwaliteit (smog) klachten veroorzaken bij mensen die werken in de buitenlucht.

Gezondheidsklachten bij aanhoudende warmte

Een te hoge omgevingstemperatuur kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Om vast te stellen of het te warm is, is de hittestresscalculator van FNV een handig hulpmiddel.

Tekenen dat het niet goed gaat met mensen zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook huidproblemen zoals jeuk en uitslag komen voor. Dit zijn de relatief onschuldige klachten. In ernstiger gevallen kunnen mensen uitdrogen of oververhit raken. Symptomen hiervan zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen of bewusteloosheid. In het ernstigste geval kan dit tot de dood leiden.

Zorg dat de airconditioning of ventilatie goed werkt

Werken onder warme omstandigheden vermindert de productiviteit en vermeerdert het aantal fouten. Zorg daarom dat de ventilatie of airconditioning goed werkt. Uit onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de Nederlanders zich enorm stoort aan een verkeerd afgestelde airco. Vooral kantoormedewerkers ergeren zich aan een te warm, te koud, te hard of te zacht afgestelde airco.

Rond 21,75 graden Celsius functioneren mensen het best

Welke temperatuur is goed? Wordt het binnen warmer dan 25 graden, dan hollen de prestaties achteruit. Per graad extra met 2 procent, om precies te zijn. De ideale werktemperatuur ligt op 21,75 graden Celsius. Maar de airconditioning loeihard zetten is ook geen goed idee. Want ook onder de 20 graden neemt de productiviteit snel af en de foutenkans  toe. Breng in elk geval de klimaatgerelateerde gezondheids- en welzijnsrisico’s in uw bedrijf in kaart met behulp van een RI&E.

Tips om de hitte te doorstaan

Is het binnen warmer dan 25 graden? Dan hollen de prestaties op het werk achteruit!

Het RIVM heeft een paar eenvoudige tips op een rij gezet om het hoofd koel te houden als het warm is:

 • Drink voldoende
  Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. TIP: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
 • Zorg voor koelte
  Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
 • Pas uw tempo aan
  Doe wat u moet doen het liefst in de ochtend. En laat ’s middags vooral achterwege wat niet per se hoeft.
 • Houd woning en werkplek koel
  U kunt opwarming beperken door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. TIP: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
 • Zorg voor elkaar
  let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken.


Meer lezen? Platform Arbo-online.nl stelde een gratis whitepaper samen over werken in de zomer. Klik hier om te downloaden 

 

Reageer op dit artikel