nieuws

Bloeddoorlopen ogen en een bochel: de werknemer van de toekomst

Personeelsmanagement

De manier waarop veel werkenden de dag doorbrengen, zal over twintig jaar hun uiterlijk aanzienlijk hebben veranderd. Een vale huid, neushaar, bloeddoorlopen ogen en een bochel zijn het gevolg van jarenlang naar een beeldscherm turen in een ruimte met een slecht binnenklimaat.

Bloeddoorlopen ogen en een bochel: de werknemer van de toekomst

Dat stelt Fellowes, leverancier van kantoorinrichtingen. Het bedrijf liet Britse wetenschappers een wassenbeeld ontwerpen van de kantoorwerker over twintig jaar. Het is geen fraai vooruitzicht. ‘Emma’ heeft een bochel en rode ogen door het staren naar een beeldscherm, een opgezwollen neus met extra veel neushaar omdat haar sinussen zijn ontstoken door het slechte binnenklimaat, spataderen en verzwakte spieren door het vele zitten. Haar enkels en polsen zijn opgezwollen door repeterende bewegingen en ze heeft stressgerelateerd eczeem op haar armen.

Lees ook: Meer risico op burn-out door robotisering

Onomkeerbaar

De fysieke veranderingen van Emma zijn onomkeerbaar, stelt gedragsfuturist William Higham. “Maar werknemers die nu werken, kunnen nog veel doen om hun leven te verbeteren.

Industriële revolutie

Higham zegt dat werkgevers en werknemers een gedeelde verantwoordelijkheid hebben. “We moeten minder naar ons beeldscherm staren, meer pauzes nemen en  opstaan en rondlopen. Werkgevers kunnen ook veel doen. Ze kunnen gebouwen zo ontwerpen dat er meer ruimte is om te pauzeren en zorgen voor verschillende soorten bureaus en werkplekken. We moeten lopen en wandelend vergaderen aanmoedigen.”

Congres

Congres

De gedragsfuturist luidt de alarmbel. “Als we blijven werken zoals we nu doen, kunnen we fysieke problemen verwachten die net zo erg zijn als de klachten waarvan we dachten dat we die sinds de industriële revolutie achter ons hadden gelaten.”

Klachten

Uit het onderzoek in opdracht van Fellowes blijkt dat een op de vijf werknemers in Nederland de hele dag doorbrengt achter zijn bureau. De helft van de Nederlandse werknemers met een kantoorfunctie heeft wel eens lichamelijke klachten door het werk gehad. Ruim de helft van de werknemers heeft zich ten minste een keer ziek gemeld als gevolg van lichamelijke klachten door het werk. 50 procent van de ondervraagde werknemers heeft last van een pijnlijke rug. 49 procent heeft een stijve nek en 45 procent klaagt over hoofdpijn en pijnlijke schouders.

Reageer op dit artikel