nieuws

Junkfood of tv: 40 procent werkenden is ‘verslaafd’

Personeelsmanagement

Het leven voor de werkende mens valt niet mee, zo blijkt maar weer eens uit onderzoek. Door hoge werkdruk ervaart bijna de helft burn-out klachten of had die in het verleden. Vier op de tien werkenden troosten zichzelf met kleine verslavingen, zoals te lang tv-kijken, te veel alcohol drinken of snacken.

Junkfood of tv: 40 procent werkenden is ‘verslaafd’

Dat blijkt uit de Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019. Vooral hoger opgeleide werkenden blijken zich als ze moe zijn te buiten te gaan aan dingen die misschien wel lekker, maar nou niet bepaald goed voor je zijn. Jongeren zijn hier gevoeliger voor dan oudere werkenden.

Zacht werken

Het nieuws is volgens dr. ir. Ellen de Lange-Ros, die opdracht gaf voor het uitvoeren van het onderzoek, niet alleen maar slecht. “Vaak staan de negatieve aspecten van werkdruk en te hard werken centraal, maar er is ook een positieve kant. Werk geeft voldoening, mensen kunnen hun talenten inzetten, dromen realiseren, iets bijdragen. Die aspecten, ik noem dat ‘zacht werken’, zijn belangrijk voor een gezonde werkbalans. Werkstress gaat niet altijd over werkomstandigheden, je hebt zelf ook regie. Daar wilden we beter zicht op krijgen met deze monitor.”

Congres

Congres

Geld is de motivator

Toch raakt die zachte kant bij veel mensen ondergesneeuwd. Meer dan de helft van de ondervraagden werkt voor het geld, niet voor zingeving of persoonlijke voldoening. Mannen hebben vaker dan vrouwen het idee dat hun werk zinloos is en dat ze het alleen maar voor het loonstrookje doen.

Maar hier zien we dan de positieve kant van de toenemende flexibilisering: zzp’ers vinden vaker dan werknemers voldoening in hun werk. Ze realiseren vaker hun persoonlijke dromen door hun werk en ze kunnen vaker hun talenten inzetten.

Neem slaapproblemen serieus

Uit onderzoek blijkt dat veel werknemers slecht slapen. Dit heeft uiteraard ook zijn weerslag op de werkvloer.  Het is dus zaak dat HR slaapproblemen serieus neemt. In dit artikel 9 tips voor werkgevers én werknemers.

Fysieke klachten

Veel werkenden ervaren naast stress ook fysieke klachten. Bij 23 procent komt dat zelfs vaak of altijd voor. De belangrijkste fysieke klachten door het werk zijn stijve spieren, rugpijn en nekpijn. Daarnaast heeft 20 tot 28 procent van de Nederlanders last van hoofdpijn, slecht slapen en extreme vermoeidheid.

De Lange-Ros: “Deze cijfers laten zien dat we in het welvarende Nederland anno 2019 volop uitdagingen hebben als het om werk gaat.”

Lees nog veel meer artikelen over gezondheidsmanagement in het dossier op PWnet. 

gezondheidsmanagement

 

Reageer op dit artikel