nieuws

Maandagochtend en we slepen ons weer door de dag

Personeelsmanagement

Bijna een kwart van alle werkende Nederlanders stond vandaag op met een vurige wens: dat het al weer weekend was. Zij gaan elke dag met tegenzin naar hun werk. 62 procent van de werkenden vindt het bovendien niet nodig om zich al te zeer in te spannen voor de baas.

Maandagochtend en we slepen ons weer door de dag

Dat blijkt uit onderzoek naar werkplezier in opdracht van trainings- en adviesbureau PER4MANCE. Trainer Frits Galle vindt het tijd voor een goed gesprek tussen werknemers en leidinggevenden.

“Bijna 10 procent van alle deelnemers ervaart structureel veel stress op zijn of haar werk. Daarnaast blijkt de bereidwilligheid om hard te werken voor de baas een utopie te zijn: 65 procent haalt geen of nauwelijks werkplezier uit de samenwerking met zijn leidinggevende, velen noemen hen inspiratieloos. Ook de baas zelf investeert weinig in werkplezier”, aldus Galle.

Energie verliezen

Het onderzoek laat verder zien dat ruim 50 procent van de medewerkers energie verliest op het werk. Een groot aantal medewerkers geeft aan weinig voldoening uit het werk te halen of last te hebben van alle veranderingen in de organisatie.

Leidinggevende

Galle zegt geschokt te zijn door de manier waarop werknemers naar hun leidinggevende kijken. “Zo noemt 9 procent van de deelnemers zijn leidinggevende een softie en 11 procent ziet zijn leidinggevende zelfs als een dictator. Let wel, medewerkers bepalen zelf hoe ze hun leidinggevende ervaren en dat beeld bepaalt vervolgens hoe graag en hard ze voor iemand willen werken. Medewerkers checken authenticiteit en oprechtheid in hun leidinggevende.”

Werkplezier bij de overheid

Ambtenaren beleven het minste werkplezier, zo blijkt uit het onderzoek. Met 11 procent piekt de overheid met het aantal werknemers dat met tegenzin naar zijn werk gaat, veel piekert en continu stress ervaart.

Reageer op dit artikel