nieuws

‘Een beetje bluffen hoort erbij’

Persoonlijke ontwikkeling

‘Een beetje bluffen hoort erbij’

Niemand is alleen maar zijn werk. Iedereen heeft dingen die hem of haar binnen en buiten het werk drijven en inspireren. Wat is de inspiratie van de HRM’er? Deze maand: Michiel van Asbeck, directeur van HR-bureau RaymakersvdBruggen, over zijn passie voor schaatsen.

Wie door de schaatspassie wordt gegrepen, raakt er nooit over uitgepraat. Over de balans, en hoe diep je gaat, en natuurlijk hoe hard en hoe ver. ‘Het is fysiek uitputtend, een heel zware sport. Maar tegelijkertijd is het ook heel kunstzinnig en meditatief. Schaatsen is een combinatie van sport en kunst. De techniek luistert heel nauw. Voor mijn gevoel ben ik bezig met toonladders zoals ik vroeger deed toen ik nog klarinet en viool speelde.’

Spiritueel
Michiel van Asbeck ontdekte de schaatssport toen hij na een ongeluk niet meer kon hardlopen. Gedurende het seizoen staat hij drie keer per week op het ijs van de Amsterdamse Jaap Edenbaan. Hij rijdt gewestelijke wedstrijden en deed vorig jaar mee aan de nationale kampioenschappen ‘voor oude mannen’ op natuurijs. Hij geeft eerlijk toe dat hij tegen de top van Nederland geen schijn van kans maakte. ‘Maar mijn mooiste ervaring was wel op natuurijs. In het donker, bij volle maan, helemaal alleen op het donkere ijs. Het was bijna een spirituele ervaring.’

Nieuwe energie
Zelfs als je niet met de beker naar huis gaat, win je door schaatsen en fietsen, zegt Van Asbeck. ‘Het maakt mijn hoofd leeg, maar ik kom op allerlei nieuwe ideeën en plannen, die ik overigens nooit implementeer. Tijdens het fietsen en schaatsen lijken de dingen veel makkelijker dan wanneer je weer aan het werk gaat. Maar door de fysieke inspanning krijg ik wel nieuwe energie.’
Het winnen van een schaatswedstrijd begint volgens Van Asbeck al in de kleedkamer. ‘Je moet de wedstrijd informeel winnen. De winnaar is niet alleen degene die het hardst schaatst, maar ook degene die de meeste indruk maakt. Degene van wie de anderen denken: “Laat hem maar gaan, want van hem kan ik het toch niet winnen.” Het gaat om reputatie, het creëren en managen van verwachtingen.’

Niet bang
Voor HR geldt hetzelfde. ‘Je moet niet stil in je kamertje zitten. Je moet horizontaal communiceren. Ik heb de indruk dat HR aan de ene kant neerkijkt op de lijn, want die weet niets van leidinggeven, en aan de andere kant kijkt men ertegen op  omdat de lijn aan de touwtjes trekt. Het is niet voor niets zo dat je in de top van succesvolle bedrijven meer academici ziet die afkomstig zijn uit een andere discipline dan HR. Zij zijn niet bang om met de lijn te praten, omdat ze zelf management hebben gedaan.’

Identiteitscrisis
HR is volgens Van Asbeck te veel geneigd tot een identiteitscrisis. ‘Financiële mensen vragen zich nooit af waartoe zij hier op aard zijn. HR-mensen zijn veel vaker bezig met de vraag wat nou precies hun rol is en waarom zij er zijn. Je moet geloof hebben in je eigen kunnen. Het gaat niet alleen om de inhoud, een beetje bluffen hoort erbij.’
HRM’ers kunnen veel leren van duursporters als fietsers en schaatsers, meent Van Asbeck. ‘Schaatsen is een sport van lange adem, en je moet je moment weten te kiezen. Dat heeft een HRM’er ook nodig. Op de een of andere manier heeft HR nog vaak het idee niet serieus genomen te worden. Je moet weten wanneer je je plannen moet presenteren. Het is net als bij het winnen van een wedstrijd. Met hard schaatsen alleen kom je er niet. Timing is het belangrijkste.’

Reageer op dit artikel