nieuws

Strategische HRM’er is weer gewild

Persoonlijke ontwikkeling

Strategische HRM’er is weer gewild

Jarenlang daalde de vraag naar HR-professionals. Die vraag is gestabiliseerd, en dat is volledig op het conto van de stijgende behoefte aan strategische HRM’ers te schrijven.

Dat stelt Yacht, op basis van een analyse van Jobfeed online vacatures.

De vraag naar zwaardere strategische HR-rollen is sinds begin 2013 met 21 procent gestegen. De vraag naar meer uitvoerende HR-rollen daalt nog steeds. Voor HR adviseurs is deze daling 24 procent en voor de overige uitvoerende HR rollen 15 procent.

Ook HR-dienstverlener ADP ziet dat de verschuiving naar de strategische kant van HR sterker is dan ooi. De gemiddelde HR-afdeling wordt fors kleiner. Dat komt doordat veel uitvoerende taken bij de werknemers en lijnmanagers zelf wordt neergelegd, zodat HR zich kan richten op de terreinen waar het verschil kan worden gemaakt. ADP signaleert dat HRM’ers zich daarbij minder dan voorheen richten op de externe arbeidsmarkt, maar meer op de ontwikkelingsbehoefte van zittende werknemers en het beheersen van de totale loonsom volgt met (66%) en de ontwikkeling van managers en medewerkers met een hoog potentieel.

Vooral de overheid blijkt een grote behoefte te hebben aan HRM’ers die een bijdrage kunnen leveren aan de organisatiestrategie. Het aantal vacatures verdriedubbelde daar bijna in het tweede kwartaal 2013. Laurens van Vliet van Yacht schrijft de stijging toe aan het grote aantal reorganisaties binnen de overheidsdiensten. “Om deze processen goed te begeleiden neemt de vraag naar senior HR Professionals toe. Het is zeer waarschijnlijk dat deze de stijging nog hoger is, omdat steeds vaker intermediairs worden ingeschakeld voor de inzet van strategische HR professionals.” Als een intermediair voor een klant bemiddelt wordt dat meestal niet aangegeven in een vacature.

Ook de branches Energie en Telecom tonen een sterke stijging van de vacatures voor strategische HRM’ers, hier steeg de vraag met 83 procent.  Daarnaast kunnen senior HRM’ers ook weer rekenen op een warm welkom binnen financiële dienstverlening, al is de vraag hier iets minder sterk gestegen. Of de HRM’ers ook gebruik maken van de deuren die weer voor hen openstaan, is nog maar de vraag. Nog geen 20,3 procent van de HR-medewerkers in loondienst wil de komende één à twee jaar een andere baan. In 2011 was dat nog 26,7 procent, zo concluderen Berenschot en Performa in hun HR Trendrapport 2012 – 2013.

Lees meer over de arbeidsmarkt voor HR in het zomernummer van PW De Gids.

Reageer op dit artikel